Psychologie

Er zijn 4 soorten introverten, welk type ben jij?

4 soorten introverten

Wat zie je voor je als je aan een introvert denkt? Een verlegen muurbloempje dat diep in gedachten is verzonken in een kamer vol feestende mensen? Die stille klasgenoot die eigenlijk nooit iets zei in de les? Begrijpelijk, maar wist je dat er veel meer factoren bepalen of iemand een introvert is dan hoe vaak iemand sociale interacties heeft. Er bestaan zelfs verschillende soorten introverten. Als je jezelf als introvert beschouwt, wil je vast weten welk type introvert je bent.

Per definitie hebben introverten tijd alleen nodig om op te laden, te ontspannen en tot rust te komen. Professor Jonathak Cheek ontdekte dat er 4 soorten introverten zijn. Introversie is een spectrum, en dat betekent dat veel mensen ook niet precies in één van de vier categorieën vallen maar overlap vertonen tussen de verschillende soorten introverten.

Type 1 – De sociale introvert

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je leest het toch echt goed. Sociale introverten zijn zowel sociaal als op zichzelf. Ze voelen zich niet ongemakkelijk of verlegen tijdens sociale interacties maar voelen zich wel emotioneel uitgeput na een feestje of sociale gelegenheid.  Sociale introverten brengen graag tijd alleen door maar hebben ook behoefte aan contact met vrienden. Ze zijn dan vaak super sociaal en gezellig. Mensen die hen niet goed kennen zouden hen zelfs omschrijven als een extrovert. Maar een sociale introvert laat niet veel over zichzelf los, tenzij je een van zijn/haar beste vrienden bent.

Type 2 – De denken introvert

Hier mag je dat beeld van het dagdromende muurbloempje er weer even bij pakken. Denkende introverten hebben ook geen probleem met sociale interacties. Maar ze maken hier niet vaak deel vanuit omdat ze geregeld in hun eigen wereldje zitten. Ze dagdromen vaak en komen daarom afwezig over. Denkende introverten zijn in zichzelf gekeerd en zijn zich zeer bewust van hun eigen emoties en gevoelens. Anderen kunnen het lastig vinden om aansluiting te vinden met een denkende introvert omdat ze een ander gedachte proces hebben.

Soorten introverten

Type 3 – De gespannen introvert

Als je geregeld sociale interacties in je hoofd naspeelt of gesprekken oefent in gedachte ben je onderdeel van dit type introvert. Je denkt bijvoorbeeld na over dingen die je had kunnen zeggen of anders had moeten doen. Vaak komt dit omdat gespannen introverten onzeker zijn over hun sociale vaardigheden. Een gespannen introvert heeft behoefte aan alleen-zijn, zelfs als je met hun beste vrienden zijn. Ze voelen zich niet op hun gemak in een sociale setting omdat ze hun eigen gedrag analyseren en overpeinzen. Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen gespannen introverten en mensen met een sociale angststoornis. Dit type introvert wordt hier namelijk vaak mee verward. Maar een sociale angststoornis kan iedereen hebben, of je nu een extrovert of een introvert bent.

Type 4 – De ingetogen introvert

Dit type introvert voelt zich ongemakkelijk als ze te snel in een sociale situatie worden gedwongen. Ingetogen introverten zijn op zichzelf, bedachtzaam en houden niet zo van verandering. Ze willen eigenlijk alleen sociale situaties opzoeken als ze zich daar op hebben kunnen voorbereiden. Dus geef ze even de tijd want ze gaan echt niet met je mee naar de kroeg als je spontaan bij ze voor de deur staat. Ingetogen introverten vinden rust in hun eigen routine en houden niet van spontane avonturen.

Vond je dit een interessant artikel en heb je iets nieuws over jezelf of je naasten geleerd? Laat het ons weten via de socials en vergeet dit artikel niet te delen met de mensen om je heen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


error: Content is protected