Je hoort wel eens van die gezondheidsmythes waarvan je eigenlijk altijd dacht dat ze gewoon waar waren. Gezondheidsweetjes worden van generatie op generatie overgedragen en sinds de komst van het internet vliegen de gezondheidstips je om de oren. Hieronder vind je de 7 bekendste gezondheidsmythes die je vanaf nu niet meer moet geloven.
1. Trek een jas aan anders vat je kou
Kan je ziek worden simpel weg door een beetje kou? Het antwoord is heel simpel, nee, je wordt niet ziek van lage temperaturen. Griep en verkoudheid loop je op doordat je in contact komt met een virus. Je ademt het virus bijvoorbeeld in of het komt via je handen in je mond, neus of ogen terecht. Een dikke jas aantrekken beschermd je niet tegen griep en verkoudheid. Goed je handen wassen en uit de buurt blijven van mensen die verkouden zijn werken veel beter.
2. Slaap kan je inhalen

Slecht geslapen? Dat haal je de volgende nacht toch gewoon even in? Alsof ons lijf een soort batterij is die je in 8 uur kan opladen. Heb je een nachtje maar 6 uur je batterij opgeladen dan moet je de volgende nacht 10 uur slapen om je weer helemaal top te voelen. Nee, je kan beter gewoon evenveel slapen als je normaal ook zou doen. Verloren slaapuren hoef je niet in te halen om je weer vit te voelen. Je kan je zelfs beroerder voelen door extra slaap omdat dit je slaapritme verstoord.
3. Je gebruikt maar 10% van je hersenen
Als dit waar zou zijn was dit enorm zonde van al die grijze massa geweest. Ons hoofd had dus eigenlijk 90% kleiner kunnen zijn?? Het is dan ook niet waar. We gebruiken gewoon 100 van onze hersenen. En dat doen we bijna altijd. Zelfs als we slapen, tv kijken of dagdromen.
4. Van koolhydraten wordt je dik

Heel veel mensen schrappen koolhydraten uit hun dieet als ze wat kilo’s willen afvallen. Die arme koolhydraten krijgen vaak de schuld van jouw zwembandjes. Maar van koolhydraten op zich wordt je niet dik. Zo lang je ongeveer even veel calorieën binnen krijgt als je verbrand zal je gewicht niet veranderen. Het maakt niet uit of je die calorieën in de vorm van koolhydraten eet of iets anders.
5. Vitamine C beschermd tegen verkoudheid
Helaas, die extra vitamine c tabletten, voedingssupplementen en sinaasappels beschermen je niet tegen griep, verkoudheid of luchtweginfecties. Als je geregeld veel vitamine C binnen krijgt ben je waarschijnlijk wel minder lang ziek maar griep voorkomen doet het niet. Vitamine C is namelijk goed voor je weerstand waardoor je lijf schadelijke virussen sneller weet op te ruimen.
6. Je knokkels kraken veroorzaakt artrose

De één vind het heerlijk om te doen, de ander trekt wit weg bij het geluid: knokkels kraken. Als je een fanatieke knokkel kraker bent heb je vast wel eens te horen gekregen dat je dat niet meer moet doen omdat je dan later artrose krijgt. Nou, knak en kraak maar lekker door want dit is niet waar. Het geluid is ontsnappende lucht tussen je gewrichten. De botten of het kraakbeen wrijven dus niet over elkaar waardoor er ook geen extra slijtage ontstaat door het knakken van je knokkels.
7. Van chocola krijg je puistjes
Goed nieuws voor alle chocoladeliefhebbers, je krijgt geen puistjes van chocola. Dermatologen hebben in verschillende onderzoeken aangetoond dat er geen verband is tussen het eten van chocola en het ontstaan van puistjes. Er is zelfs met zekerheid vastgesteld dat cacao niet de boosdoeners is. Andere stoffen in bijvoorbeeld een chocoladereep kunnen wel invloed hebben op de conditie van je huid. Denk aan zuivel en suiker.
Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!