Huis en Tuin Lifestyle

7 Simpele dingen die je kan doen om de bijen te helpen

bijen helpen

Mocht je het nog niet gehoord hebben, bijen zijn de belangrijkste bewoners van de aarde. Ze zorgen voor de bevruchting van planten en bomen. Zo zorgen bijen voor een groot gedeelte van de wereldvoedselvoorziening.

Maar het gaat niet goed met de bij. Wilde bijensoorten en hommels verdwijnen in hoog tempo en dit is een groot probleem. Want de aarde gaat niet overleven zonder bijen. Daarom is het van levensbelang om de bij te helpen. Je kan een aantal dingen doen om het de bijen een stuk makkelijk en aangenamer te maken. Hieronder vind je 7 simpele manieren om de bijen te helpen:

1. Plant inheemse bloemen en planten

Bijen leven van stuifmeel. Dit vinden ze in bloemen. Maar niet iedere bijensoort houdt van iedere bloem. Zorg er daarom voor dat je planten en bloemen in de tuin of op je balkon zet die in de smaak vallen bij de lokale bijen.

Dit zijn de inheemse planten uit het gebied waar jij woont. Dus de planten en bloemen die je ook in de ‘wilde natuur’ tegen komt. In Nederland worden de bijen bijvoorbeeld blij van Knoopkruid, Slangenkruid, Beemdooievaarsbek, Grote tijm, komkommerkruid en Muskuskaasjeskruid.

2. Kies je planten zorgvuldig

Eén van de grote boosdoeners van de bijensterfte zijn pesticiden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Neonicotinoïden de dood van miljarden bijen op hun geweten hebben. Wat niet veel mensen weten is dat deze pesticiden ook worden gebuikt bij de kweek van tuinplanten en bloemen. Let daarom goed op voordat je een plant aanschaft. Want de pesticiden op jouw nieuwe plant zijn niet plotseling verdwenen wanneer je deze in je tuin plant.

Veel tuincentra werken al voornamelijk met biologische planten en bloemen. Deze zijn gekweekt zonder schadelijke pesticiden.

3. Lekker divers

In ons land kennen we ongeveer 350 verschillende soorten bijen! De bekendste in de honingbij, maar er zijn ook honderden soorten solitaire bijen en wilde hommels. Al deze bijen hebben hun eigen voorkeur als het gaat om stuifmeel, nectar en bloemen. Zorg daarom voor veel diversiteit in je tuin of op je balkon.

Oh, en onkruid bestaat niet. Een glad gemaaid gazon ziet er misschien mooi uit maar is voor een bij een nachtmerrie. Laat de boel maar eens gewoon de boel en je zal verbaasd zijn over de diversiteit aan wilde bloemen en klavers die plotseling tevoorschijn komt. Een waar bijen paradijs!

bijen helpen

4. Geef bijen water

De zomers worden steeds droger en warmer. Je weet dat het belangrijk is voor je gezondheid om te hydrateren door voldoende water te drinken. En je bent niet de enige, want bijen hebben ook water nodig.

Na een periode van droogte en warm weer is het voor bijen lastig om een frisse slok water te vinden. Je kan de bijen helpen door een schaaltje water in de tuin te zetten. Vergeet niet een takje, steen of kurk in het water te leggen. Zo voorkom je dat de bijen verdrinken als ze in het water vallen.

Op een warme zomerse dag zal je merken dat niet alleen bijen langskomen voor een slok water. Ook andere insecten en vogels zullen je dankbaar zijn. Ververs het water geregeld, anders kan je last krijgen van muggen.

5. Koop biologische producten

In de land en tuinbouw worden nog veel pesticiden gebruikt. Helaas is dit enorm schadelijk voor bijen. Wil je bijen echt helpen? Let dan vooral op je eigen voedsel. Door biologische groente en fruit te kopen help je bijen echt!

6. Maak een bijenhotel

Dit klinkt gezellig! Wist je dat veel wilde bijensoorten een winterslaap houden? Deze solitaire bijen zoeken een beschut plekje om lekker in weg te kruipen tijdens de koude wintermaanden. Maar er zijn in ons land steeds minder geschikte slaapplekken voor bijen. De verstedelijking en ‘te nette tuinen’ zorgen voor een grote bijensterfte in de winter.

Door een bijenhotel te maken in je tuin geef je de bijen een geschikte slaapplek. Het kan zo simpel zijn als een leeg conserven blikje aan de schutting hangen met wat houtsnippers, stro en holle stukken riet erin. De bijen kruipen in de winter in de holle stengels en komen in het voorjaar weer tevoorschijn. Maar je kan natuurlijk ook een 5-sterren hotel maken zoals op de foto.

bijen helpen

7. Koop honing van lokale imkers

Lekker bezig! Je hebt alle voorgaande tips uitgevoerd om de bijen in jouw buurt te helpen. Hoe leuk is het dan om de honing van deze bijen te eten? Koop daarom honing bij een lokale imker. Zo steun je de imkers en kan je het resultaat proeven van het harde werk van de bijen in jouw tuin. Je bent ook milieu bewust bezig door lokale producten te kopen.

lokale honing kopen
error: Content is protected