Gezondheid Lifestyle

7 tips om meer REM-slaap te krijgen

Meer REM-Slaap

Slapeloosheid, slaap tekort of gebroken nachten kunnen je productiviteit en je gezondheid behoorlijk aantasten. Goed slapen is belangrijk voor je lichaam én geest. Te weinig slaap heeft onder andere gevolgen voor je concentratievermogen, immuunsysteem en humeur.

Er bestaan verschillende slaapfases; de inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Tijdens de diepe slaap herstelt voornamelijk je lichaam, tijdens de REM-slaap herstelt je geest. Als je te weinig REM-slaap hebt gehad merk je dit de volgende dag doordat je geheugen minder goed werkt, je bent minder alert en snel overprikkelt. Je hebt misschien ook een korter lontje dan normaal of bent snel emotioneel. Redenen genoeg dus om voor voldoende REM-slaap te zorgen. Je lichaam regelt dit bijna altijd zelf, maar er zijn een paar dingen die je kan doen om meer REM-slaap te krijgen.

Ook interessant: Zo herken je of je te weinig slaapt

1. Zorg voor regelmaat

Door een regelmatig slaapritme slaap je een stuk beter. Probeer elke dag (ja, ook in het weekend) op het zelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Zo bereid je lichaam zich automatisch beter voor op de komende slaap en op het wakker worden.

2. Let op met koffie en sigaretten

Koffie en sigaretten schudden je hersenen wakker. Geen probleem op de vroege ochtend of tijdens de dag, maar ’s avonds is het beter dat kopje koffie niet meer te drinken.

Meer REM-slaap

3. Een ontspannen avondroutine

Dankzij jouw vaste bedtijd weet je lichaam dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Verstoor het aanmaken van slaaphormoon niet en kies voor een ontspannen avond routine. Lees bijvoorbeeld een boek, luister rustige muziek, neem een bad, kruip tegen je lief aan enz. Sporten, een horror film, computer games of scollen op je telefoon zetten je hersenen juist aan.

4. Sporten!

’s Avonds laat sporten is dus niet het beste idee, maar eerder op de dag sporten is juist een enorme aanrader voor meer REM-slaap of een betere nachtrust. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen.

5. De juiste slaapomgeving

Zorg ervoor dat je een prettige slaapomgeving hebt. Dit betekend geen felle lichten, harde geluiden, onprettige temperaturen of oncomfortabele dekens, kussens of kleding. Kies bijvoorbeeld voor verduisterende gordijnen en investeer in een goed matras en hoofdkussen wat bij jouw slaaphouding past.

6. Wat als je niet kan slapen

Als je niet gemakkelijk in slaap valt en merkt dat je langer wakker ligt dan normaal moet je eigenlijk niet blijven liggen. Ga even je bed uit, verlaat de slaapkamer en doe even iets anders. Drink wat water, lees nog een paar pagina’s in je boek, doe een beetje afwas. Doe geen felle lichten aan en kijk niet op je telefoon, hier wordt je juist wakker van. Ga vervolgens meer naar bed en probeer opnieuw in slaap te vallen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook en Pinterest? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected