Huis en Tuin

Afzuigkap schoonmaken: dit is de beste manier

Afzuigkap schoonmaken

Het schoonmaken van de afzuigkap is typisch zo’n klusje wat je vergeet. Toch is het super belangrijk, want al het vet en vuil dat in de roosters van de afzuigkap achterblijft kan per ongeluk in je eten terecht komen. Daarnaast kan het vet vlam vatten met alle gevolgen van dien. Daarom wordt geadviseerd om de afzuigkap eens in de drie maanden goed schoon te maken. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En wat heb je nodig voor een blinkend schone afzuigkap? Alle antwoorden vind je hier inclusief een handig stappenplan.

Stap 1 – Het koolstoffilter van de afzuigkap schoonmaken

Deze stap is uiteraard alleen nodig wanneer je een afzuigkap met koolstoffilter hebt. Bij dit type afzuigkap (recirculatie) gaat de lucht niet via een afvoer naar buiken maar wordt de lucht doormiddel van het filter gereinigd en vervolgens weer in de keuken gelaten. De meeste filters moet je overigens elke 6 maanden vervangen in plaats van schoonmaken. Heb je een longlife koolstoffilter dan kan je het filter schoonmaken in de vaatwasser. Zorg dat er verder geen vaat in de afwasmachine zit en kies voor een programma van 30 min op 100 graden.

Stap 2 – De roosters van de afzuigkap schoonmaken

Hoe krijg ik de roosters van de afzuigkap schoon? Het is een veelgestelde vraag maar het is gemakkelijke dan je denkt. Haal de roosters uit de afzuigkap. Kijk even wat voor soort roosters je hebt, metaal of aluminium. Metalen roosters kunnen in de vaatwasser, lekker makkelijk! Laat de roosters van te voren wel even een uurtje weken in heet water met bijvoorbeeld wat citroen, afwasmiddel of ontvetter. Leg ze met het vette gedeelte naar beneden en was ze nu in de vaatwasser met een vaatwasblokje op 40 graden.

Aluminium filters kunnen niet in de vaatwasser zonder te beschadigen. Deze moet je dus met de hand schoonmaken. Er bestaan gelukkig handige schoonmaakmiddelen voor zoals special afzuigkap ontvetter. Spray de roosters in en laat dit 10 minuten intrekken. Spoel ze vervolgens af met heet water en droog ze goed af voordat je de roosters terugplaatst in de vaatwasser.

Stap 3 – Binnenkant van de afzuigkap schoonmaken

De binnenkant van de afzuigkap kan behoorlijk vet worden. Gebruik daarom ook hier een ontvetter. Groene zeep of afwasmiddel zijn ook goede opties. Gebruik verder warm water en een microvezeldoekje. Pas wel goed op dat je de motor van de afzuigkap niet nat maakt!

Stap 4 – Buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

Maak als laatste de buitenkant van de afzuigkap schoon. De meeste afzuigkappen zijn gemaakt van RVS. Gebruik daarom een special RVS reiniger en een microvezeldoekje anders krijg je van die vervelende strepen op de afzuigkap. Als je per ongeluk toch strepen op RVS hebt gemaakt kan je dit schoonmaken met een beetje babyolie of zonnebloemolie en een microvezeldoekje.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected