Gezondheid Tips & trics

Bang voor een prik? Dit trucje helpt!

scheten inhouden schadelijk

Belonefobie, oftewel angst voor naalden komt bij veel meer mensen voor dan je waarschijnlijk denkt. Het zijn echt niet alleen jonge kinderen die er niet aan moeten denken om een prik te krijgen.

Het schijnt zelfs dat 35% van de volwassenen in ons land bang is voor een prik. Ze vallen flauw, worden misselijk, duizelig of onwel, soms al alleen al bij het zien van beelden van een vaccinatie of een afbeelding van een prik.

Omdat dit artikel juist is geschreven om mensen met een prikangst te helpen zal je in dit artikel daarom niet dit soort afbeeldingen zien. You’re welcome.

Het gekke is dat de meeste mensen die bang zijn voor een prik heel goed weten dat het maar een prikje is en geen pijn doet. Toch gebeurd er iets in de hersenen waardoor ze (soms enorme) angst ervaren. Het is je onderbewuste die met je aan de wandel gaat en het is voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurd.

Omdat sommige mensen zo’n heftige reactie kunnen hebben is het fijn om te weten dat je hier iets aan kan doen. Want als je voor je gezondheid gevaccineerd moet worden is het wel zo prettig als je dit zo stress vrij mogelijk kan doen.

Dit trucje helpt als je bang bent voor een prik

Dr. Elisabeth Huis in ’t Veld, neurowetenschapper verbonden aan Tilburg University legt uit dat het een kwestie van controle is. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En daarom is er nu een heel handig hulpmiddel: een spelletje voor op je mobiel!

Het spel heet AINARArtificial Intelligence for Needle Anxiety Reduction, en is een puzzelspel ontwikkeld door dr. Huis in ’t Veld en Judita Rudokaitè. Via de camera van je smartphone houdt de app tijdens het spelen je gezicht in de gaten. Wanneer er veranderingen in je gezicht optreden herkent de app dit en dit zie je terug in de puzzel. Dit heet Biofeedback. De app ziet veel eerder dan een ander mens dat er iets niet helemaal goed gaat bij degene die geprikt wordt. Als je bijvoorbeeld bleek wordt omdat je dreigt flauw te vallen signaleert de app dit is een heel vroeg stadium.

Zo helpt het spel je van je prikangst af

Het doel van het spel is om alle rode vlakken blauw gekleurd te krijgen. Blauw betekend, het gaat goed, rood betekend, het gaat niet goed. Door rustig te blijven, op je ademhaling te letten, weg te dromen naar een prachtig vakantiebestemming of een liedje in je hoofd te zingen zal je merken dat je steeds meer blauwe vlakken krijgt. Door de app kan je zo leren je angst voor naalden onder controle te krijgen, en het werkt echt!

De app is te downloaden op nieuwere modellen telefoons via www.ainar.io. Heb je interesse in de app maar kan je hem niet downloaden dan kan je dit melden via info@ainar.io

Bron: ainar.io

error: Content is protected