6 basisregels van opruimguru Marie Kondo - De Kwebbelaar
Huis en Tuin

6 basisregels van opruimguru Marie Kondo

3. Begin met dingen wegdoen

Over het algemeen hebben mensen veel te veel spullen. Marie Kondo stimuleert een meer minimalistische levensstijl. Minder spullen in huis geeft al snel meer rust. Doe dus dingen weg. Geef ze aan vrienden en familie, verkoop ze of doneer ze aan de kringloopwinkel of een goed doel.

Marie Kondo basisregels

4. Sorteer op categorie, niet op locatie

Een van de belangrijkste basisregels van Marie Kondo is een typisch Japanse. Organiseren en ordenen doe je op categorie, niet op locatie. Wat hiermee wordt bedoeld is dat je niet op basis van de ruimte opruimt en ordenend, maar op basis van de spullen. Ga dus niet je slaapkamer opruimen, maar begin met het ordenen van je sokken. Kies vervolgens steeds een nieuwe categorie, net zo lang tot je de hele slaapkamer hebt opgeruimd.

Dit werkt super goed omdat je bij het opruimen per categorie veel georganiseerder kan werken. Je ziet zo bijvoorbeeld precies welke sokken je allemaal hebt. Alle sokken met gaatjes kunnen weg, vervolgens alle eenzame sokken enz. Zo verdrink je niet in de rommel tijdens het opruimen en kan je je concentreren op één specifieke categorie. Het is op deze manier ook veel gemakkelijker kleine projectjes te doen en de volgende dag verder te gaan zonder een grote klus af te raffelen.

Marie Kondo basisregels

5. Werk op de juiste volgorde

Dit brengt ons direct bij de volgende basisregel: werk op een specifieke volgorde. Bij het kiezen van een categorie om op te ruimen is een bepaalde volgorde van belang. Bewaar de sentimentele voorwerpen altijd voor het laatst. Dit is namelijk het moeilijkst en je zal merken dat je een stuk beter afscheid kan nemen van spullen als je het al vaker hebt gedaan. Daarom eerst lekker oefenen met het wegdoen van kleding en boeken, voordat je aan je sentimentele bezittingen begint.

6. Vraag jezelf of je blij wordt van het item

Zoals Marie Kondo zegt: Vreugde is de sleutel tot alles. Veel mensen hebben moeite met dingen weg doen. Je weet maar nooit of je het ooit nog nodig hebt toch? Deze basisregel van Marie Kondo gaat al die mensen helpen. Want haar filosofie is: als je niet blij wordt van een item, doe het dan weg.

Eigenlijk moet je jezelf constant vragen: wat voel ik bij dit item? Is het blijdschap, geluk of vrede? Dan mag je het houden. Voel je niks? Dan mag het lekker weg.

Marie Kondo is trouwens ook te bewonderen in haar eigen Netflix-serie. In 8 afleveringen helpt ze mensen met de Marie Kondo-methode hun leven weer op de rit te krijgen. Een opgeruimd en geordend huis doet echt wonderen!  

Verder lezen: Dit zijn de beste tips voor een opgeruimde keuken

error: Content is protected