Huis en Tuin Tips & trics

BBQ schoonmaken: met deze tips is het zo gepiept

BBQ schoonmaken

Het is misschien wel het vervelendste klusje van de zomer: de BBQ schoonmaken. Maar als je wil genieten van een gezellig zomeravond met vrienden, familie en een stukkie vlees of vega van de barbecue zal je er toch echt aan moeten geloven.

Je wil wel van die mooie strepen op het vlees en de groente. En deze moeten van de gril komen en niet van alle aangebrande resten en roet (juk). Om deze onmogelijke opgave wat eenvoudiger voor je te maken hebben wij een aantal simpele tips voor je op een rij gezet. Zo wordt de BBQ schoonmaken een eitje.

Feitje tussendoor

Is het nu barbecue, barbeque of BBQ? De juiste schrijfwijze is barbecue. Dithebben wij uit het Amerikaans-Engels overgenomen. Net als de afkorting BBQ (Bar – Be – Cue). Huh, waarom is het dan geen BBC? Nou, die Q wordt in het Engels uitgesproken als kjoe, net als de letter combinatie-cue. Vandaar dat in de afkorting wel een Q zit en in het volledige woord niet. Maar Nederlanders schrijven door deze verwarrende afkorting best vaak barbeque. Zo, kan je dit leuk delen met je vrienden terwijl jij de hamburgers staat te grillen.

De BBQ schoonmaken doe je zo

Het is belangrijk dat het rooster van de BBQ voor gebruik goed schoon is. Niet alleen is het onsmakelijk om een vies rooster te gebruiken, het is ook ongezond. Aangebrand vet en restjes voedsel zijn niet goed voor je gezondheid. Wanneer jij vrolijk een mooie spies op een aangekoekt BBQ rooster legt komen die roetdeeltjes in je eten. Er bestaan verschillende manieren om het rooster te ontvetten en schoon te maken:

BBQ schoonmaken

1. Biotex

Heb je wel eens gehoord van Biotex? Het is een heel handig schoonmaakmiddel waar je veel verschillende dingen mee kan doen. Zo ook, het rooster van de BBQ schoonmaken!

Laat de BBQ afkoelen en doe het rooster in een vuilniszak. Giet hier kokend water bij en een scheut Biotex. Dichtknopen en een nachtje laten liggen. De volgende ochtend maak je het rooster heel gemakkelijk schoon met een paar keer de borstel erover.

Verder lezen: Schoonmaken met Biotex: 9 tips hoe je dit wondermiddel gebruikt

2. Dasty

Een ander heel handig schoonmaakmiddel is Dasty. Dit is een super goedkope ontvetter die je BBQ in een mum van tijd blinkend schoon maakt. Schrobben, spetters en spierpijn zijn allemaal verleden tijd.

Laat het rooster van de BBQ eerst weer goed afkoelen. Leg het vervolgens in een bak met water en Datsy. Je kan het rooster ook goed insprayen met de ontvetter en vervolgens in een laagje water leggen. De volgende ochtend is het BBQ rooster helemaal schoon.

3. Hitte en een goede borstel

Stook de BBQ 15 minuten lang flink op zodat het rooster goed heet wordt. Pas dus op je vingers! Nu kan je met een stevige borstel (zoals een staalborstel of een speciale BBQ bostel) het rooster schrobben. Je hebt hier geen schoonmaakmiddelen voor nodig. De hitte zorgt ervoor dat het vet smelt zodat de aangebrande restjes droog worden. Hierdoor kan je het rooster gemakkelijker schoonborstelen. En een handige bijkomstigheid, je kan gelijk aan de slag met grillen, want je BBQ is warm en het rooster schoon. Handig!

4. Gras

Wacht met het schoonmaken van het rooster niet tot de volgende dag. Een simpele tip is om het rooster van de BBQ in het gras te leggen. Niet te heet natuurlijk, want dan krijg je een schroeiplek in je gazon. De combinatie van dauw en gras helpt het vet en aangekoekte resten los te weken. Deze tip werkt goed in combinatie met tip 3.

error: Content is protected