Gezondheid

Dit is wat je bloedgroep over je gezondheid zegt

Bloedgroep gezondheid

Hoeveel bloedgroepen zijn er?

Er bestaan 8 verschillende soorten bloedgroepen. Deze worden aangeduid met een letter, zoals A, B, AB of O, en een plus of een min, wat staat voor positief of negatief. De letters geven aan welke antigenen en antistoffen je in je bloed hebt, de plus en min staan voor de resusfactor. Dit geeft aan of je wel of niet het resus antigeen in je bloed draagt. Zo kan je bijvoorbeeld de bloedgroep O negatief hebben of de bloedgroep A positief.

Wat is de meest voorkomende bloedgroep in Nederland?

De ene soort bloedgroep komt vaker voor dan de andere. Dat is met bijna 40% de bloedgroep O positief. Wereldwijd is dit ook de meest voorkomende bloedgroep. De minst voorkomende bloedgroep is AB negatief. Met maar 0,45% van de mensen wereldwijd is dit de meest zeldzame bloedgroep. Je kan je bloedgroep achterhalen door middel van een bloedtest.

Wat zegt je bloedgroep over je gezondheid?

Verschillende onderzoeken suggereren dat bepaalde bloedgroepen het risico op hartaandoeningen, Alzheimer en andere gezondheidsprobleem verhogen of juist verlagen. Zo heeft je bloedgroep invloed op je gezondheid.

1. Hartaandoeningen

Mensen met het bloedtype O hebben een kleinere kans op hartaandoeningen dan mensen met een andere bloedgroep. Mensen met een bloedgroep AB of B lopen juist een verhoogd risico op hartaandoeningen. Je bloedgroep kan je niet veranderen, maar dankzij deze informatie hopen de onderzoekers dat mensen met de bloedgroep AB of B extra letten op een leefstijl die gezond is voor hun hart.  

2. Trombose

Volgens het onderzoek hebben mensen met bloedgroep O ook een voordeel wat betreft het risico op trombose. Personen met bloedgroepen A, B en AB hebben wel 2,2 keer meer kans om trombose te ontwikkelen dan personen met type O.

3. Geheugenproblemen

Geheugenproblemen zoals dementie komen steeds vaker voor. Mensen met bloedgroep AB hebben mogelijk meer kans op geheugenverlies op latere leeftijd dan mensen met andere bloedgroepen.  

4. Gastro-intestinale aandoeningen

Bloedgroep O komt niet helemaal ongeschonden uit dit onderzoek. Van alle bloedgroepen lopen mensen met deze bloedgroep het grootste risico op gastro-intestinale aandoeningen, zoals een maagzweer of een ontsteking van de maag of darmen. Ze zijn ook vatbaarder voor andere infectie ziektes aan het maagdarmkanaal zoals cholera en het norovirus wat buikgriep veroorzaakt.

Verder lezen: Buikgriep te pakken? Dit kan je het beste doen.

Bron: EOS Wetenschap | Harvard School of Public Health | Science Daily | American Academy of Neurology | NCBI

error: Content is protected