Gezondheid

5 Tips om een beginnende burn-out aan te pakken

Tegenwoordig moet alles snel snel snel. We hebben een drukke baan met veel verplichtingen, een lief maar hysterisch gezin, en een druk sociaal leven. Kortom, de agenda’s zijn goed gevuld. Soms lukt het niet meer al deze ballen in de lucht te houden en heb je simpel weg te veel hooi op je vork genomen.

Steeds meer mensen krijgen ooit in hun leven te maken met een burn-out. Wanneer je dit niet op tijd herkent kan je hier jaren last van hebben. Daarom is het belangrijk te weten wat je moet doen als je deze symptomen van een beginnende burn-out herkent.

Heb je een burn-out dan is het verstandig dit met je huisarts te bespreken. Deze kan je adviseren bij het herstelproces. Daarnaast kan je ook zelf beginnen de volgende 6 tips toe te passen:

1. Zorg voor structuur in je leven

Heb je het gevoel dat het je allemaal te veel wordt? Zorg dan voor meer structuur in je dag. Wanneer je activiteiten plant en weet waar je die dag aan toe bent neemt dit een hoop stress weg. Het helpt om iedere ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan. Creëer een duidelijk ochtendritueel zodat je de dag goed begint. Wanneer je de avond van tevoren opschrijft wat je de volgende dag gaat doen zal je zien dat je veel meer uit je handen krijgt. Vergeet ook niet rust momenten in te plannen en prop je dag niet te vol.

2. Niet te veel ballen tegelijk in de lucht

Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt. We weten dat je een super mens bent die bergen kan verzetten en tientallen ballen tegelijk in de lucht kan houden. Maar dit hoef je niet iedere dag te doen.

Wanneer je een dagplanning maakt zal je zien dat niet alles in één dag past. Vroeger zou je meerdere taken tegelijk proberen uit te voeren om dit mogelijk te maken. Maar wanneer je burn-out klachten hebt is het enorm belangrijk dit niet langer te doen. Focus je op één taak tegelijk en rond deze helemaal af voordat je aan de volgende begint. Leg ook je telefoon weg zodat je niet wordt afgeleid. Door taken af te ronden creëer je rust én krijg je een goed gevoel.

3. Zoek je vrienden en familie op

Een burn-out kenmerkt zich vaak door moeheid en nergens meer zin in hebben. Je sociale leven komt zo al snel op een zeer laag pitje te staan. Dat terwijl sociaal contact juist enorm belangrijk om een burn-out aan te pakken. Het kan een hele opluchting zijn om met je naasten te kunnen delen wat je dwarszit en hoe je je voelt. Goede vrienden kunnen je ook goede energie geven.

4. Beweeg én rust

Een lichaam wat fit en gezond is kan veel meer werkstress hebben. Wanneer je een beginnende burn-out hebt is het daarom verstandig om zo gezond mogelijk te leven. Dit betekent gezond eten, niet tot geen alcohol drinken, genoeg bewegen en voldoende slapen. Ga niet te hard van stapel met sporten als je dit voor je burn-out- nooit deed maar bouw dit rustig op. Al 10 tot 20 minuten bewegen per dag doet wonderen voor je lichaam én geest.

5. Luister naar jezelf

Dit is de belangrijkste tip om een burn-out aan te pakken. Jouw lijf kan heel goed aangeven wanneer het te veel wordt maar ook of je een stapje meer kan zetten. Luister daarom altijd goed naar jezelf. Voel je dat je gestrest raakt? Doe een stapje terug en ga niet over je eigen grenzen heen. Een burn-out is het gevolg van het niet op tijd herkennen van deze stopsignalen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Train jezelf zo de juiste balans in je leven te vinden.

6. Creëer en fantaseer

Niet alleen een fit lijf kan meer stress hebben dan een ongezond lichaam. Ook een fitte geest kan veel meer weerstand bieden tegen druk. Wanneer je last hebt van een burn-out merk je dat je minder creatief bent dan voorheen. Daarom is het belangrijk je hersenen te trainen om een burn-out te voorkomen én om een burn-out te overwinnen.

Nu hoef je niet direct te gaan knutselen als dit niet je ding is. Hoewel kleuren voor volwassenen steeds populairder wordt. Je kan op heel veel verschillende manieren creatief bezig zijn. Denk maar aan muziek maken, taarten versieren, schrijven, of een zandkasteel/sneeuwpop met je (klein)kinderen bouwen.

Verder lezen: 7 Manieren om snel uit je winterdip te komen

error: Content is protected