Dit zijn de symptomen van COPD per fase - De Kwebbelaar
Gezondheid

COPD – Dit zijn de symptomen van deze longziekte

COPD herkennen symptomen per fase

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een chronische longziekte waarbij de longen en luchtwegen zijn beschadigd waardoor het moeilijk is om te ademen. Dit is een van de bekendste symptomen van COPD.

De twee voornaamste vormen van COPD zijn chronische bronchitis en longemfyseem. Het wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan stoffen die de longen irriteren en beschadigen, zoals tabaksrook en luchtverontreiniging. COPD wordt onder andere behandeld met medicijnen, zuurstoftherapie en het veranderen van je levensstijl. 

Is COPD dodelijk?

COPD is een ongeneeslijke en potentieel dodelijke ziekte. De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Dit varieert van 1 tot 8 jaar korter, afhankelijk van de ernst en het stadium van de ziekte. COPD kent vier stadia / fases, elk met zijn eigen symptomen die bij elk stadium ernstiger worden. Als een patiënt zich goed aan de gezonde leefregels houdt kan COPD gelukkig heel lang stabiel blijven.

COPD symptomen

De symptomen van COPD kunnen per persoon verschillen, afhankelijk van de ernst van de ziekte en de individuele gevoeligheid voor deze symptomen. De GOLD fases geven aan hoe ernstig de COPD is. GOLD staat voor Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. Het is een internationale organisatie die richtlijnen opstelt voor de diagnose en behandeling van COPD. GOLD gebruikt een classificatiesysteem om de ernst van COPD te bepalen op basis van de mate van longfunctieverlies en de mate van kortademigheid. Dit systeem bestaat uit vier fases, van mild tot ernstig. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van COPD per fase. 

GOLD fase 1: Milde COPD

  • Alleen kortademigheid bij inspanning
  • Geen achteruitgang van de longfunctie

Wat zijn de eerste symptomen van COPD? De meeste mensen hebben in deze fase niet door dat ze COPD hebben. Het lijkt alsof je gewoon wat minder fit bent dan normaal. Misschien denk je af en toe wel: Hey, vroeger ging dit een stuk makkelijker. Maar vaak schrijven we het dan af op ouder worden of minder vaak sporten dan normaal. 

GOLD fase 2: Matige COPD

  • Kortademigheid bij inspanning en bij rust
  • Matige achteruitgang van de longfunctie
  • Hoesten / rokershoestje
  • Slijm
  • Piepende ademhaling

Naast kortademigheid krijg je in fase 2 last van hoesten en kan je ook slijm ophoesten. Een griepje komt ook veel harder aan dan normaal net als een verkoudheid. De kortademigheid begint nu ook meer op te vallen dan in fase 1. Dit komt doordat je niet alleen kortademig wordt tijdens bijvoorbeeld een stuk hardlopen, maar ook tijdens het wandelen of traplopen. 

GOLD fase 3: Ernstige COPD

  • Kortademigheid bij rust
  • Ernstige achteruitgang van de longfunctie
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Verminderde spierkracht

In deze fase hebt je ook last van kortademigheid zonder dat je je inspant. Daarnaast kan je het benauwd krijgen en je vermoeid voelen. Mensen met COPD slapen veel meer dan normaal in deze fase. Benauwdheid bij COPD kunnen artsen verminderen door je extra zuurstof te geven.

GOLD fase 4: Zeer ernstige COPD

  • Ernstige kortademigheid bij rust
  • Zeer ernstige achteruitgang van de longfunctie
  • Hartklachten

In de laatste fase van COPD kun je hartklachten ontwikkelen doordat je zo veel moeite hebt met ademen. Benauwdheid bij COPD kunnen artsen verminderen door je extra zuurstof te geven. De levensverwachting van mensen in fase 4 verschilt per persoon en hangt erg af van je algehele gezondheid en leefstijl.

Gezonde leefregels voor mensen met COPD

Roken is vaak de oorzaak van COPD. Stoppen met roken is dan ook een van de belangrijkste dingen die je zelf kan doen om het verloop van COPD af te remmen. Meeroken is even slecht, dus vraag ook je partner en andere die dicht bij je werken of leven of ze hier rekening mee willen houden.

Roken is niet de enige manier waarop schadelijke stoffen in je longen terecht komen. Denk ook aan luchtvervuiling, uitlaatgassen en fijnstof. Misschien werk je wel in een branche waar je vaak wordt blootgesteld aan chemische dampen zoals verf of lijm. Probeer met je werkgever een oplossing te vinden, vermijd drukke wegen met veel auto’s en ventileer je huis geregeld.

Zorg ervoor dat je lekker in beweging blijft. Dit traint je conditie en je bouwt er spiermassa mee op. Maar let ook op dat je niet te hard traint, ga zorgvuldig met je energie om en pak rust als je voelt dat dat nodig is.

Eet gezond. Een gevarieerd dieet geeft je de energie die je nodig hebt om de dag door te komen. Let ook op je gewicht. Zowel over- als ondergewicht is slecht voor je gezondheid.

Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt over je gezondheid. Medisch advies is tegenwoordig overal online te vinden maar alleen een gekwalificeerde arts kan daadwerkelijk een diagnose stellen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


error: Content is protected