Gezondheid

Dit is de juiste manier om je mondkapje schoon te maken

mondkapje wassen

Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe dingen om te leren. Het jaar 2020 verloopt compleet anders dan we ons hadden voorgesteld. We moeten plotseling van alles leren over besmettingsgevaar, risicogroepen, de juiste manier om je handen te wassen, hoe thuis de printer werkt en ga zo maar door.

Die mondkapjes zijn vooral erg nieuw en anders dan we gewend zijn. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Want wanneer zet je hemt op? Hoe doe je hem op de juiste manier af? Hoe zorg je dat je bril niet beslaat als je een mondkapje draagt? Waar laat je hem als je hem even niet draagt? Hoe lang draag je dezelfde? En hoe maak je een mondkapje schoon?

Nou, op een aantal van deze vragen ga je hier het antwoord vinden. Want mondkapjes werken alleen als je ze op de juiste manier gebruikt. Gelukkig zijn veel  mensen in Azië en dan met name Japan en Korea al jarenlang mondkapjes gewend en weten zij als geen ander hoe dit allemaal moet.

Hoe lang mag je hetzelfde mondkapje dragen?

Dat hangt af van het soort mondkapje. De papieren mondkapjes kan het beste eenmalig gebruiken. Gooi ze dus weg bij het huisvuil nadat je ze afzet. Stoffen mondkapjes kan het beste iedere dag vervangen.

Waar laat je een mondkapje als je hem even afzet?

Winkel in, winkel uit, mondkapje op, mondkapje af. Ja, waar laat je dat ding in de tussentijd? Het makkelijkst is natuurlijk om hem gewoon op te houden. Maar als je dat niet prettig vindt, prop het mondkapje dan niet in je jaszak of je tas. Dit vergoot namelijk jouw risico op besmetting.

Bewaar het mondkapje zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten bakje of zakje. In het buitenland dragen veel mensen het mondkapje aan hun bovenarm. Gewoon je arm door elastiekjes steken en klaar. Helaas gaat dit met een dikke winterjas een stuk moeilijker..

Eind van de dag? Een wegwerp niet-medisch mondkapje gooi je direct weg. Zit bij het afzetten niet aan je gezicht of ogen en was je handen goed. Stoffen mondkapjes kunnen worden hergebruikt.

Hoe maak je een mondkapje schoon?

Er gaan op het internet alweer de raarste tips rond om mondkapjes te ontsmetten. Je zou ze bijvoorbeeld in de magnetron kunnen doen om alle virussen te doden. Doe dit niet! Niet alleen is dit onhygiënisch, het is ook brandgevaarlijk!

Stoffen mondkapjes kan je het beste gewoon in de wasmachine wassen. Selecteer een volledig wasprogramma, minstens 60 graden en gebruik alleen wasmiddel, geen wasverzachter. De hoge temperatuur en het wasmiddel zijn voldoende om de virussen te doden.

Gouden tip:

Behandel je mondkapje als je ondergoed. Ja serieus, je draagt toch (hopelijke) niet elke dag dezelfde. De zin “ja maar ik doe hem gewoon ff binnenstebuiten, dan kan het nog wel een dag” wordt echt een heel stuk minder gewaardeerd. Wassen op een hoge temperatuur en niet bewaren in je jaszak of schoonmaken in de magnetron want dat is raar.

Bron: Rijksoverheid en RIVM

error: Content is protected