Gezondheid Lifestyle

Dit zijn de beste en slechtste slaaphoudingen

Slapen, het lijkt voor veel mensen helemaal niet zo moeilijk. Je gaat liggen, vouwt jezelf in een comfortabele positie en doet je ogen dicht. Fijn als je zo gemakkelijk in slaap valt maar wist je dat bepaalde slaaphoudingen beter voor je gezondheid zijn dan andere? Je slaaphouding kan een rol spelen bij snurken, brandend maagzuur en zelfs rimpels.

Wat is de beste slaaphouding?

Hier kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. De beste slaaphouding is wat voor jou comfortabel is. Iedereen is anders qua lichaamsbouw en mensen hebben zo hun eigen voorkeuren. Als je goed naar je lichaam luistert en geen lichamelijke klachten of pijn hebt in de ochtend is er geen enkel probleem. Maar sommige slaaphoudingen verhogen wel het risico op bepaalde gezondheidsproblemen zoals brandend maagzuur en ademhalingsproblemen. Hieronder vindt je de voor- en nadelen van 4 verschillende slaaphoudingen.

Slapen op je buik

Dit is de minst gebruikelijke slaaphouding. Mensen die op hun buik slapen draaien meestal hun gezicht naar de zijkant en leggen hun armen onder of boven het kussen of stekken deze uit naar de zijkant.

Nadelen van slapen op je buik

Wanneer je op je buik slaapt is het zo goed als onmogelijk om je ruggengraat in en neutrale positie te brengen. Dit kan leiden tot nek- en/of rugpijn. Doordat het gezicht naar de zijkant wordt gedraaid kan ademen ook lastiger worden omdat de luchtpijp gedraaid wordt. Dit maakt slapen op je buik tot een minder gezonde slaaphouding.

Voordelen van slapen op je buik

Helaas voor alle buikslapers zijn er geen directe voordelen verbonden aan deze slaaphouding. Maar als dit jouw favoriete slaaphouding is en je geen problemen ondervindt hoef je dit te veranderen. Let wel op je nek en rug en probeer als het mogelijk is zonder kussen te slapen bij nekklachten. Dit is in dit geval beter voor je nek en ruggengraat.

Slapen op je rechter zij

Veruit de meeste mensen slapen op hun zij. Er valt met deze slaaphouding behoorlijk te variëren. Je kan met je armen en benen veel verschillende kanten op.

Voordelen van slapen op je rechter zij

Mensen die snurken of last hebben van slaapapneu kunnen het beste op hun zij slapen. Welke zij maakt in dit geval niet uit. De luchtwegen zijn in deze houding zo vrij mogelijk en de tong zal minder snel naar achter zakken.

Nadelen van slapen op je rechter zij

De meeste zijslapers hebben het vast weleens gehad: een slapende arm. Geen pretje en als je dit structureel hebt kan het schadelijk zijn voor je zenuwbanen en doorbloeding. Daarnaast ligt er veel druk op je schouders in deze slaaphouding. Hierdoor kan je last krijgen van je schouderbladen, nek of rug. Voor iedereen die zo lang mogelijk een rimpelvrij gezicht wil is deze slaaphouding ook niet de juiste. Doordat je gezicht zijwaarts in je hoofdkussen wordt gedrukt krijgt je huid het zwaar te verduren en ontstaan rimpels.

Slapen op je linker zij

Ik hoor je denken, hoe is dit anders dan slapen op je rechter zij? Nou er zijn wel degelijk verschillen. Dit komt doordat je lichaam niet 100% symmetrisch is en je organen aan een bepaalde kant en op een bepaalde manier in je buik zitten.

Voordelen van slapen op je linker zij

Voor veel zwangere vrouwen is dit de juiste slaaphouding. Leg voor extra comfort een kussen (bijvoorbeeld een zwangerschapskussen) tussen je benen en wellicht ook je borsten. Je kindje druk in deze slaaphouding het minste op je organen en bloedvaten waardoor je (hopelijk) een stuk prettiger slaapt.

Mensen die last hebben van hun maag of ’s nachts te maken krijgen met branden maagzuur kunnen ook het beste kiezen voor de linker zij. De vorm van je maag zorgt er in deze slaaphouding voor dat maagzuur minder snel in je slokdarm terecht kan komen en voedsel gemakkelijker wordt verteerd.

Nadelen van slapen op je linker zij

Voor de linker zij gelden dezelfde nadelen als voor je rechter zij. Maar daarnaast zit je hart aan de linkerkant van je lichaam. Als je op je linker zij slaapt komt er iets meer druk op je hart en linker long. Het kan voor sommige mensen daarom helpen op een andere slaaphouding te kiezen.

Slapen op je rug

De minste mensen slapen op hun rug en dat is jammer want dit is eigenlijk de meest gezonde slaaphouding.

Voordelen van slapen op je rug

Als je last hebt van je nek of rug is dit een goede slaaphouding. Sterker nog, dit is de beste slaaphouding bij nekklachten en bij lage rugpijn. Als je op je rug slaapt creer je zo min mogelijk druk op je ruggengraat, nek en gewrichten. Daarom wordt deze slaaphouding aanbevolen aan mensen die last hebben van hun schouders, onderrug of nek.

Nadelen van slapen op je rug

Het grootste nadeel van slapen op je rug is dat de kans op snurken toe neemt. Tijdens je slaap ontspannen je spieren en kan je tong een beetje naar achter zakken. Als je weet dat je snurkt of moeite hebt met ademen kan je beter niet op je rug slapen. Dit geldt ook voor mensen die knarsetanden of last hebben van brandend maagzuur.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected