Lifestyle

Dolfijn, leeuw, beer of wolf? Welk slaaptype ben jij?

Het is heel handig om te weten welk slaaptype je bent. Aan de hand hiervan kan je namelijk bepalen wat voor jou de ideale bedtijd is maar ook hoe je je dag zo functioneel mogelijk kan indelen.

De meeste mensen denken dat er maar twee verschillende ‘slaaptypes’ zijn: Marmotten en nachtbrakers. Oftewel mensen die de hele nacht in een soort coma liggen en mensen die de hele nacht rondspoken. Nu heeft Dr. Michael Breus, ook wel ‘De slaapdokter’ genoemd, een leuke theorie bedacht op basis van zijn onderzoeken die 4 type slapers onderscheid. Iedereen is in te delen in één van de volgende categorieën: je bent een dolfijn, leeuw, beer of wolf.

Hoe werkt dit?

Dr. Breus maakt deze onderverdeling op basis van ieders chronotype. Ehm, chrono-wattus? Een chronotype is de manier waarop je biologische klok werkt. Sta je ’s ochtends vroeg fluitend naast je bed of ben je pas aanspreekbaar na een drie koppen koffie? Heb je iedere dag een mega middagdip of stort je juist aan het begin van de avond in? Dr Breus legt aan de hand van 4 verschillende dieren uit welk slaaptype jij bent én hoe je het meeste uit je dag kan halen.

1. Dolfijn

Lijkt het wel of je de hele dag en nacht ‘aan’ staat? Dan ben je een dolfijn! Mensen met dit slaaptype zijn lichte slapers die bij de kleinste zonnestraal en het zachtste geluidje al wakker worden. 10 tot 15% van de mensen behoort tot dit type. Helaas zijn dit de mensen die het vaakst een slaapstoornis hebben of chronisch moe zijn.

Slaap tips
Wil je het meeste uit je dag halen? Breus raad je aan om je dag te beginnen met een korte workout, en dan het liefst zo vroeg mogelijk (6:30uur!) Probeer ook een uur na het wakker worden te ontbijten. Tussen 13:00 en 17:00 uur ben je het productiefst. Ben je overdag moe? Doe zeker geen dutje maar ga een stukje wandelen. Duik rond 23.30 je bed in en schakel ál je elektronische apparaten minimaal een uur voor het slapen uit.

Ben je geen Dolfijn? Dan ben je wellicht een leeuw, beer of wolf. Lees snel verder op de volgende pagina.

error: Content is protected