Wat is foliumzuur? Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Deze vitamine kan je lichaam niet zelf aanmaken en moet je dus via voeding binnen krijgen. Als je gezond en afwisselend eet is de kans op een foliumzuur tekort klein. Foliumzuur zit onder andere in groene groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen.
Je lichaam heeft foliumzuur nodig voor de aanmaak van bloed en de vorming van DNA. Dit is de reden dat zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden het advies krijgen extra foliumzuur te slikken. Wist je dat deze supplementen ook in de vorm van gummies bestaan?
Daarnaast helpt foliumzuur waarschijnlijk tegen hart- en vaatziekten, dikkedarmkanker, dementie en depressie, maar hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan. Redenen genoeg om te weten hoe je een foliumzuur tekort kan herkennen.
Hoe kan je een foliumzuur tekort herkennen?
Als je lichaam te weinig foliumzuur / vitamine B11 binnenkrijgt kan je last krijgen van verschillende klachten.
1. Vermoeidheid

Als je je minder goed kan concentreren, prikkelbaar bent en nergens de energie voor kan vinden kan dit uiteraard heel veel oorzaken hebben. Eén ervan is een foliumzuur tekort. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van bloed. Je een dagje niet zo fit voelen is niets om je zorgen over te maken.
2. Bloedarmoede
Omdat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van bloed is een logisch gevolg dat je bloedarmoede kan krijgen door een foliumzuur tekort. Bij bloedarmoede zitten er te weinig rode bloedcellen in je bloed waardoor zuurstof minder effectief door je lichaam vervoerd wordt. Je voelt je hierdoor slap en vermoeid.
3. Verminderde eetlust

Een foliumzuur tekort herken je in veel gevallen aan een maag die van slag is. Je voelt je bijvoorbeeld misselijk of hebt veel last van maagzuur. Omdat je je niet zo lekker voelt verminderd ook je eetlust.
4. Verminderde darmwerking
Het kan zijn dat het hele spijsverteringskanaal van slag raakt door een foliumzuur tekort. Naast je maag kan je dit dus ook merken aan je darmen. Voedingsstoffen worden dan minder effectief in je darmen opgenomen.
5. Gewichtsverlies

Wanneer je zonder duidelijke oorzaak gewicht verliest is het slim dit goed in de gaten te houden. Het kan een signaal zijn dat er iets niet helemaal klopt. Door een tekort aan foliumzuur kan je ook wat kilo’s kwijt raken, dit is een logisch gevolg als je minder eet en je darmen minder goed voedingsstoffen opnemen. Pas dus op voor deze kettingreactie want je hebt juist gezonde voeding nodig om een vitamine tekort aan te pakken.
Denk je dat je een tekort aan vitamine B11/foliumzuur hebt? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts voordat je supplementen gaat slikken. Vaak kan je met de juiste voeding een tekort ook oplossen, je huisarts kan je hierin adviseren.
Bron: Voedingscentrum, Encyclopedie Medicinfo, Orthokennis, Vitamine info