Gezondheid

Wat is gezonder: friet uit de oven, de airfryer of de frituur?

friet airfryer frituur

Wie houdt er niet van een lekkere portie friet (of patat, wat jij wil). Maar wanneer je in de supermarkt in de vriezer duikt zie je dat je kan kiezen tussen heel veel soorten friet. Er is speciale friet voor de airfryer, de oven en de frituur. Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen al deze soorten patat? Wat is bijvoorbeeld de gezondste keuze? Friet uit de oven, airfryer of frituurpan?

Op zich is een patatje zo slecht nog niet voor je lijn. Een onbewerkte portie friet bevat gemiddeld 155 calorieën per 100 gram. Dat is minder dan de 240 calorieën die gemiddeld in 100 gram brood zitten.  Maar in (volkoren) brood zitten natuurlijk meer vezels en minder vet. Daarom is een bruine boterham wel een betere keuze voor je gezondheid. Daarnaast eten maar weinig mensen een frietje zonder saus. En het is juist deze mayonaise, curry of pindasaus die de calorieën lekker laat oplopen.

Mocht je toch graag een frietje willen maken, welke manier van friet bakken is dan de gezondste keuze? We hebben het voor je uitgezocht.

De verschillen

De meeste mensen zullen nu gelijk zeggen: ‘ja, de airfryer friet, die is natuurlijk het gezondst.’ De airfryer maakt gebruik van heteluchtcirculatie en soms een klein beetje olie. In vergelijking met een frituurpan gebruik je zo veel minder vet. Maar wanneer je de speciale airfryer friet in de winkel koopt en de verpakking eens goed bestudeert zal je iets opvallen.

Extra ingrediënten?

In airfryer friet zitten veel meer ingrediënten dan in gewone frituur friet. Dit komt omdat de patat in de airfryer minder goed knapperig wordt dan in de frituur. Daarom is de friet bewerkt. De patatjes hebben allemaal een speciaal laagje zetmeel. Dit extra zetmeel zorgt ervoor dat de friet net zo krokant wordt als in de frituur. Voor oven friet geldt trouwens hetzelfde verhaal. De ovenfriet bevat daarnaast ook nog vaak een extra laagje vet. Zo bakt de friet in de oven ook knapperig en goudbruin zonder dat je olie hoeft toe te voegen.

Maar al deze extra ingrediënten zorgen ervoor dat niet alleen de manier van bakken maar ook de soort friet van belang wordt bij de vraag welke de gezondste keuze is. Wanneer we voor alle methode dezelfde soort patat gebruiken, is de friet uit de frituur het ongezondst. Deze bevat het meeste verzadigde vet. Daarna komt de friet uit de airfryer waar je een klein beetje olie aan toe moet voegen, en de gezondste keuze is friet uit de oven (of airfryer zonder olie).

Smaken verschillen

Smaken verschillen, dus probeer eens andere soorten friet uit in de oven of de airfryer. Misschien vind jij de huismerk friet van je lokale supermarkt wel geweldig lekker uit de oven. Het verschilt per merk hoe knapperig de friet wordt en hoe lang deze moeten bakken. Als je echt gezond bezig wil zijn kan je beter geen sausjes toevoegen of bijvoorbeeld ketchup kiezen bij je friet. Dit maakt qua gezondheid en calorieën meer impact dan de bak methode van je friet.

Airfryer friet is trouwens wel het ongezondst voor je portemonnee. Deze ‘speciale’ friet is namelijk vaak duurder dan gewone frituur friet of oven friet.

error: Content is protected