Gezondheid

Dit zijn de symptomen van geelzucht en zo voorkom je besmetting

symptomen geelzucht voorkomen besmetting

Op een basisschool in Schoonhoven zijn vier kinderen en een leerkracht besmet geraakt met geelzucht. Dit virus is ook wel bekend onder de naam Hepatitis-A en is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk te weten hoe je het risico op besmetting kan verkleinen.

Wat is geelzucht?

Geelzucht is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het Hepetitis-A virus. Dit virus is al besmettelijk voordat er symptomen zijn. Dit maakt het juist zo gevaarlijk. Over het algemeen komt geelzucht weinig voor in ons land. In de meeste gevallen lopen mensen het Hepetitis-A virus op in het buitenland.

Dit zijn de symptomen van geelzucht / Hepetitis-A

Wanneer je besmet bent met het Hepetitis-A virus merk je dit de eerste periode niet. Vooral jonge kinderen hebben weinig klachten. Maar na verloop van tijd kan je te maken krijgen met misselijkheid, vermoeidheid, verminderde eetlust, koorts en een grieperig gevoel. Geelzucht is eigenlijk een symptoom van een Hepetitis-A besmetting. Doordat de lever ontstoken raakt, krijg de huid en het oogwit een gele kleur. Ook kan de urine donkerder van kleur worden en de ontlasting lichter van kleur.

Jonge kinderen hebben minder last van het virus dan volwassenen. Die kunnen wel tot 6 maanden last hebben van vermoeidheidsklachten na besmetting.

Lees verder op de volgende pagina om te ontdekken hoe je besmetting met Heptitis-A kan voorkomen.

error: Content is protected