Laten we eerlijk zijn, het ouderschap is een van de grootste uitdagingen waar we in ons leven mee te maken kunnen krijgen. Het is dus helemaal niet gek dat je als ouder fouten maakt, sterker nog, er is in de complete geschiedenis van de mensheid nog nooit een ouder geweest die geen fouten heeft gemaakt. Maar er zijn giftige dingen die je als ouder niet tegen je kind moet zeggen.
Kinderen zouden altijd moeten kunnen rekenen op de support en liefde van hun ouders. Emotionele mishandeling komt veel vaker voor dan je denkt. Als je zelf te maken hebt met een giftig persoon in je leven, of dit nu een van je ouders is of niet, is het goed deze giftige dingen te herkennen. Het kan je helpen deze uitspraken achter je te laten en geen invloed meer te laten hebben op hoe jij jezelf of de wereld om je heen ziet.
Dit zijn 8 giftige uitspraken die een grote invloed op het zelfvertrouwen, zelfbeeld en toekomst van een kind kunnen hebben:
1. Negatieve opmerkingen over uiterlijk
“Je bent te dik” “Je hebt gekke knieën” “Je hebt lelijk haar” “Je neus is te groot voor je gezicht” “wat heb je grappige oren” Wanneer je als kind dit van je ouder te horen krijgt moet je wel enorm sterk in je schoenen staan wil dit geen invloed hebben op je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Je was je als kind waarschijnlijk helemaal niet bewust van je neus, totdat iemand het tegen je zei. En nu zie je niets anders meer dan een grote lelijke neus wanneer je in de spiegel kijkt. Ouders moeten hun kinderen juist leren van zichzelf te houden, ongeacht hoe ze eruit zien.
2. Provocerende vragen over gedrag
“Waarom doe je zo gek?” “Waar praat je zo” “Waarom eet je zo”? Kinderen zijn geneigd om alles te geloven wat hun ouders zeggen. Wanneer je als kind te horen krijgt dat de dingen die je doet gek, raar, stom of anders zijn, kan je gaan denken dat er iets mis met je is. Hierdoor kan een kind het moeilijk vinden om zichzelf te zijn in de buurt van anderen. Het maak kinderen onzeker en dit blijft vaak zo, zelfs als ze volwassen zijn.

3. Egoïstische wensen
“Ik wou dat je net als je broer was” “Ik wou dat je anders was” “Ik wou dat ik je nooit gehad had”. Ouders mogen nooit zo’n giftige opmerking tegen hun kind maken. Hierdoor krijgen kinderen het gevoel dat ze niet mogen bestaan. Ze voelen zich teveel in de wereld, onzeker, ongewenst en vervangbaar. Als ouder is het van groot belang dat je zorgt dat je kinderen zich geliefd voelen, gewenst en waardevol.
4. Dingen die je kind als een last laten voelen
“Je kost me te veel geld” “Door jou slaap ik niet”. Als ouders dit tegen hun kind zeggen, zal het kind zich als een last voelen. Het gevolg kan zijn dat een kind zijn/haar best zal doen om de ouder te ontlasten. Kinderen zullen minder snel aangeven dat ze iets nodig hebben, ergens mee zitten of ergens hulp bij nodig hebben.
5. Ongezonde vergelijkingen
“Waarom ben je niet meer zoals je zus” “Je neef kon dit al toen hij zo oud was als jij” “Andere kinderen hebben hier helemaal geen moeite mee”. Deze giftige opmerkingen zijn rampzalig voor het zelfvertrouwen van een kind. Ze kunnen hierdoor het gevoel krijgen dat ze nooit goed genoeg zullen zijn in de ogen van hun ouders, hoe hard ze hun best ook doen. Dit kan leiden tot onderpresteren of juist proberen te over presteren. Daarnaast kan er jaloezie tussen broers en zussen ontstaan. Ieder kind heeft een eigen identiteit en doet dingen op een eigen tempo.
6. Kwetsende woorden en opmerkingen
“Je bent dom” Je bent een sukkel” “Je haalt het toch nooit” Ook deze opmerkingen maken het zelfvertrouwen van een kind kapot. Ouders hebben de taak om kinderen in zichzelf te laten geloven. Kinderen bereiken veel meer als ze in zichzelf geloven en kunnen rekenen op een liefdevolle ouder die hen motiveert en inspireert.

7. Dreigen om een kind te verlaten
“Ik laat je hier achter hoor” “Ik pak mn koffer en vertrek”. Hierdoor kan een kind verlatingsangst krijgen. Mensen van wie ze houden kunnen er zomaar voor kiezen ze te verlaten. Het is niet gek dat kinderen die dit vaak te horen krijgen ook als volwassene hier mee worstelen in relaties. Er is nooit meer het volledige vertrouwen dat iemand van wie je houdt er ook altijd voor je is en je nooit verlaat.
8. Loze beloftes
“Als je dit doet, koop ik dat voor je” “Ik neem je volgende keer mee naar de speeltuin”. Maar vervolgens doen ze dit niet. Als een ouder beloftes niet nakomt heeft dit grote invloed op het vertrouwen van een kind. Kinderen kunnen zich verraden voelen, niet serieus genomen of niet belangrijk genoeg. Loze beloftes van een ouder maken je wantrouwend tegenover anderen.
Als ouders giftige dingen tegen hun kinderen zeggen heeft dit grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Herken je zelf enkele van deze opmerkingen omdat je het als kind hebt ervaren of juist als ouder? Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor emotionele en psychische gezondheid. Als je worstelt met negatieve gevoelens of gedachtes weet dan dat er altijd hulp mogelijk is. Praat er over met je naasten of een professional.
Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!