Gezondheid

7 simpele manieren om je lichaam gratis te ontgiften (detoxen)

detoxen

Het woord ‘detoxen’ is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze wereld. Detoxen is populair! Waar het eerst alleen de sterren en aller rijkste waren die een poosje gingen ontgiften of detoxen op een mooie locatie is het nu voor iedereen weggegeld.

Omdat steeds meer mensen bezig zijn met hun gezondheid neemt ook de interesse voor detoxen toe. Door middel van speciale voeding, supplementen en behandelingen wordt gedurende 10 dagen het lichaam gereinigd van afvalstoffen. Zo maakt je lichaam als het ware een ‘frisse start’. Maar wist je dat je ook prima kan ontgiften en je lijf reinigen van afvalstoffen zonder al die dure sapjes, supplementen en behandelingen? Hieronder vind je 7 simpele dingen die je kan doen om je lichaam gratis te ontgiften (detoxen).

1. Even geen alcohol

water drinken

De lever is een van de belangrijkste organen in ons lichaam. In de lever worden stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam afgebroken en uitgestoten. Wanneer je alcohol drinkt moet je lever extra hard aan het werk. Gun je lever dus wat rust en drink even geen alcohol . Dit is gunstig voor de gezondheid van je lever en bevordert het ontgiftingsproces.

2. Weg met zout

De meeste mensen houden wel van een beetje zout. Het is de belangrijkste smaakmaker in de keuken. Dit is de reden dat bijna 85% van de mensen dagelijks teveel zout binnen krijgt. Aanbevolen wordt namelijk niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Maar ja, plakje kaas hier, handje chips daar, blik soep, plakje ham en hop je zit al dik aan de max.

Door extra op je zoutconsumptie te letten tijdens je detox help je je lichaam een handje met ontgiften. Zout zet namelijk een ander orgaan extra hard aan het werk, je nieren. En deze bloedzuiverende fabriekjes heb je nu juist nodig om alle gifstoffen uit je bloed te halen. Een ander gevolg van veel zout eten is dat je lichaam vocht gaat vasthouden. En als je vocht vasthoud betekent dit dat je onvoldoende plast waardoor je minder gifstoffen kwijt raakt.

3. Een frisse duik

Deze tip is niet voor iedereen weggegeld, en mensen met hartproblemen moet het zeker niet proberen. Maar het help namelijk enorm om koud te douchen of een koude duik te nemen in bijvoorbeeld de zee of een zwembad. Het koude water is goed voor het ontgiften van je huid en stimuleert je metabolisme / stofwisseling.  

4. Let op met suiker

Calorieën berekenen

Suiker is net als zout in grotere hoeveelheden niet goed voor je. Een beetje suiker kan geen kwaad maar het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel ongemerkte suiker je op een dag binnen krijgt. Let tijdens je detox periode daarom extra op je suikerinname. Als je normaal gewend bent veel suiker te eten kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid of stemmingswisselingen. Als je hier eenmaal doorheen bent zal je merken dat je je een stuk beter voelt. Fijn toch om zo duidelijk te merken wat een detox met je doet!

5. Kom in beweging

Stilzitten is een van de ongezondste dingen die je kan doen. Kom daarom extra in beweging. Ga elke dag lekker een stuk wandelen of pak de fiets voor een mooi tochtje. Dansen door de woonkamer op je favoriete muziek of helemaal los in de sportschool zijn ook erg goede opties. Door deze extra beweging worden afvalstoffen sneller uit je systeem verwijdert. Je zweet, verbrand vet en calorieën, en je spijsvertering verbeterd. Daarnaast is het goed voor je mentale gezondheid en je weerstand.

6. Lekker slapen

Wanneer je slaapt gebeurt er van alles in je lichaam en met je geest. Het is onze natuurlijke manier van opladen, resetten en ontgiften. Terwijl jij lekker in dromeland bent zijn je lichaam en geest bezig met een grote schoonmaak. Hormonen zorgen voor weefselgroei en -herstel en je brein slaat belangrijke herinneringen op.

7. Eet en drink ‘de juiste’ dingen

Voel je je prettig bij een sapkuur? Lekker doen. Als je merkt dat je er juist slap, futloos en chagrijnig van wordt kan je misschien beter kiezen voor verse groente en volkoren producten in vaste vorm. Iedereen is nu eenmaal anders.

Kies voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, eet groente, fruit en volkoren producten. Over het algemeen geldt, hoe meer kleur hoe beter: ‘Eat the rainbow!’ Drink ook genoeg water op een dag, zeker 1.5 liter.

Trouwens..

Een detoxkuur duurt gebruikelijk niet langer dan 10 dagen. Dit zijn vaak de strengere detoxkuren met strikte voedingsinstructies, vasten en supplementen. De 7 bovenstaande tips kan je gemakkelijk en veilig voor langere tijd volgen. Zo zal je ook op de lange termijn de voordelen van ontgiften ervaren.

error: Content is protected