Gezondheid

Heb je bizarre dromen sinds de corona uitbraak? Je bent niet de enige

Merk je dat je de laatste tijd veel meer droomt dan anders? Wat is dit voor raar bijverschijnsel van de corona maatregelen? Je bent namelijk niet de enige die veel meer dromen heeft sinds de corona uitbraak.

Sinds we met zijn allen in thuis quarantaine zitten vanwege corona lijken we allemaal veel levendigere en vaker te dromen. Niet alleen droom je meer, je dromen zijn ook een stuk levendiger dan anders. Op social media delen mensen geregeld hun rare dromen onder de hashtag Quarandreams. En wat blijkt, de hele wereld droom een stuk vreemder, vaker en heftiger. Maar waar komt dit door?

Er zijn verschillende factoren die er samen voor zorgen dat we ineens massaal dromen dat we het medicijn tegen corona hebben gevonden of verplicht de reling van de roltrap moeten likken van de president (uh, juk). Slaapexperts Rob de Ron en Winni Hofman leggen aan Editie NL uit hoe dit kan.

Corona dromen

Verschillende slaapfases

We dromen niet de hele nacht. ‘s Nachts maken we verschillende slaapfases door. We beginnen met inslapen, daarna zijn we in lichte slaap, vervolgens in diepe slaap en als laatste in REM-slaap. Vervolgens wordt je even wakker, draai je je om en begint de cyclus weer opnieuw.

Dromen doen we alleen in onze REM-slaap – dat staat voor Rapid Eye Movement. Op dat moment zijn je spieren helemaal ontspannen en bewegen alleen je ogen. Gemiddeld duurt deze droom fase ongeveer 20 minuten. Maar naarmate de nacht vordert wordt de REM-slaap steeds langer. Tegen de ochtend kan je wel 50 minuten dromen.

Maar er is volgens de slaapexperts meer aan de hand. Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected