Gezondheid Lifestyle

Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie

hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie? Hyperpigmentatie wordt ook wel pigmentvlekken of ouderdomsvlekken genoemd. Het is een ophoping van melanine in je huid waardoor de huidcellen donkerder worden en je huid een bruinere kleur krijgt. Wanneer dit in een bepaald stukje huid sterker gebeurd dan in de omliggende huid ontstaat een bruin of zwart vlekje. De grootte en vorm kan variëren en het kan overal op je lichaam voorkomen.

Waarom heb ik hyperpigmentatie?

De een is vatbaarder voor de vorming van pigmentvlekken dan de ander. Dit komt onder andere doordat we allemaal een ander huidtype hebben. Mensen met een zeer lichte huid hebben bijvoorbeeld vaker sproetjes, ook een vorm van hyperpigmentatie.

De belangrijkste veroorzaker van pigmentvlekken is de zon. Daarom is het belangrijk je tegen de zon te beschermen door niet te lang in de zon te zitten en altijd een zonnebrand te gebruiken. Maar naast de zon hebben ook luchtvervuiling, erfelijkheid, ouderdom en hormonen invloed op pigmentatie. Wanneer je zwanger bent kunnen de hormonen die daarbij horen bijvoorbeeld een zogeheten zwangerschapsmasker / melasma veroorzaken.

Kan hyperpigmentatie vanzelf verdwijnen?

Meestal verdwijnen pigmentvlekken niet vanzelf. De vlekjes kunnen wel lichter van kleur worden in bijvoorbeeld de winter omdat er dan minder zon is. Wil je helemaal van je hyperpigmentatie af dan zal je hier zelf wat voor moeten doen. Gelukkig zijn er dan meerdere behandelingen die je kan proberen.

hyperpigmentatie

Hoe kan je hyperpigmentatie behandelen?

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende behandelingen mogelijk als je van je pigmentvlekken af wil. Ga liever niet zelf aan de slag met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes maar plan een consult in bij een huidkliniek of dermatoloog. Deze experts onderzoeken je huid en weten precies welke behandeling voor jouw huidtype en soort pigmentatie het beste resultaat zal hebben.

Er zijn bijvoorbeeld blekende crèmes beschikbaar maar ook chemische peelings en laserbehandelingen. Maar zoals eigenlijk altijd geldt is voorkomen beter dan behandelen.

Hoe voorkom je pigmentvlekken?

Zoals hierboven al genoemd is de zon de grootste veroorzaker van pigment vlekken. Gebruik daarom dagelijks een crème met een hoge spf. Ga ook niet te lang in de zon en vermijd al helemaal de zonnebank. Wist je dat vitamine C ook helpt om pigmentvlekken te voorkomen? Dit zit tegenwoordig is steeds meer dagcrèmes en handcrèmes.

error: Content is protected