Huis en Tuin

5 verrassende dingen waar je kaneel voor kan gebruiken

Je wist misschien niet dat je kaneel voor nog veel meer kan gebruiken dan een lekkere smaakmaker in je koffie, gebak of curry. Maar dit heerlijke specerij is super veelzijdig en heeft een aantal handige eigenschappen waar jij je voordeel mee kan doen. Hieronder vind je onze favoriete dingen waar je kaneel ook voor kan gebruiken.

1. Gebruik kaneel voor een mooie huid

Eén van de superkrachten van kaneel is dat het ontstekingsremmend werkt. Het is namelijk rijk aan antioxidanten. Hierdoor kan je kaneel gebruiken voor een mooie huid. Kleine ontstekingen, zoals puistjes, acne, rode vlekjes en onzuiverheden  kunnen met bijvoorbeeld een kaneel-honing masker worden aangepakt. Pas wel op, want sommige mensen kunnen heftig reageren op bepaalde stoffen in de kaneel op hun huid. Bij jeuk en irritatie dus niet gebruiken.

2. Boost je spijsvertering en verbranding

Als je last hebt van je spijsvertering zoals obstipatie of een opgeblazen gevoel kan je eens proberen wat meer kaneel toe te voegen aan je dieet. Een plak ontbijtkoek of een kop kaneelthee stimuleert de doorbloeding van je darmen en bevordert zo je spijsvertering en verbranding. Sommige mensen kunnen juist extra gevoelig reageren op kaneel waardoor dit effect te heftig kan zijn.  

3. Kom van een slechte adem af

Als je last hebt van een slechte adem komt dit in de meeste gevallen door de bacteriën in je mond. Als de balans tussen goede en slechte bacteriën is verstoord krijg je last van een slechte adem. Kaneel heeft een antibacteriële werking. Handig, want zo kan je de balans weer herstellen. Er bestaan niet voor niets tandpasta’s en mondwaters met kaneel. Je kan heel simpel zelf een mondwater maken door wat kaneel op te lossen in water.

4. Voorkom of verwijder schimmels van kamerplanten

Als je kamerplanten last hebben van schimmel kan dit de gezondheid van de plant beïnvloeden. De schimmel groeit meestal in de bovenste laag van de potgrond. Kaneel heeft een anti-schimmelfunctie. Als je eenmaal een wit laagje op de potgrond ziet moet je de bovenste laag van de potgrond eerst verwijderen. Meng vervolgens kaneel door de nieuwe potgrond en je zal zien dat de schimmel niet meer terug komt. Uit voorzorg is het handig altijd wat kaneel door de potgrond van je kamerplanten te mengen. Zo voorkom je dat er schimmel in je kamerplanten ontstaat. Dit trucje werkt natuurlijk ook voor planten in de tuin of op het balkon.

5. Kaneel gebruiken om ongedierte weg te houden

Kaneel beschermd je planten niet alleen tegen schimmel, het houdt ook ongedierte weg. Vliegen, mieren en muggen blijven dankzij de kaneel op afstand en kunnen zo je planten niet aantasten. Het is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen ongedierte. Kaneel werkt ook goed als je last hebt van die kleine vliegjes die graag in je potgrond van je kamerplanten wonen.

Niet te veel kaneel gebruiken

De kans is klein, maar je kan negatieve gezondheidseffecten ervaren als je teveel kaneel binnen krijgt. Dit komt door het stofje coumarine in kaneel. In grote hoeveelheden is dit namelijk giftig. Even opletten dus en goed naar je lichaam luisteren.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


error: Content is protected