Huis en Tuin

Oven schoonmaken: Dat doe je snel en simpel met deze 4 tips

oven schoonmaken

Hoe maak ik snel de oven schoon?

De oven schoonmaken, echt zo’n vervelend klusje wat je liever door iemand anders laat doen. Want zeg nu zelf: wie kijkt er nu naar uit een aangekoekt ovenrooster schoon te boenen. Wanneer je vaak de oven gebruikt is het verstandig deze eens in de drie maanden goed te reinigen. Zeker wanneer je net als ik niet altijd een doekje door de oven haalt wanneer je deze hebt gebruik stapelt het vet en de verbrande restjes zich op.

Stroop die mouwen maar op het is tijd om dit klusje te klaren. Gelukkig zijn er een aantal handige tructje die het schrobben tot een minimum beperken. Daarnaast zijn al deze schoonmaakmiddelen niet schadelijk voor je gezondheid omdat er geen bijtende chemicaliën aan te pas hoeven te komen. Hier vind je 4 schoonmaaktips die de vettigheid uit je oven als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

De oven schoonmaken met…

1. Citroen

Het zuur van een citroen werkt perfect om vet af te breken. Snij een citroen in plakken en leg deze in een laagje water in een ovenschaal. Zet deze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 250 graden. De stoom die nu vrijkomt zorgt ervoor dat al het aangekoekte vuil in de oven wordt losgeweekt. Haal het bakje uit de oven en poets met een vochtige doek de oven schoon.

2. Baking soda / zuiveringszout

Soda is een natuurlijk geurvreter en is een super goed middel om mee schoon te maken. Meng 3 grote eetlepels baking soda in een kommetje met wat kraanwater. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden. Zet nu het bakje met water en soda in de oven en laat dit 30 minuten zo staan. Dit werk verder precies hetzelfde als het trucje met de citroen.

3. Afwasmiddel

Afwasmiddel ontvet, en dit is precies wat je nodig hebt om een vieze oven schoon te krijgen. Verwarm de oven voor op 100 graden. Meng een goede scheut afwasmiddel in een bakje met water en zet dit in de oven. Na een half uur kan je de oven en rooster veel makkelijker schoonpoetsen.

4. Schoonmaakazijn

De laatste ontvetter die je voor je oven kan gebruiken is schoonmaakazijn. Meng een goede scheut azijn met heet kraanwater en zet dit bakje in de oven. Laat het water op 100 graden in de oven koken en laat de stoom en azijn zijn werk doen. Na een half uurtje kan je met een vochtige doek de oven schoonmaken.

Wil je voorkomen dat je oven verandert in een vettige aangekoekte bende? Lees dan verder op de volgende pagina om te weten hoe je dit het beste voorkomt:

error: Content is protected