Waar blijft een windje als je hem niet laat?
Heel veel mensen doen het, hun scheten inhouden. Er zijn nu eenmaal situaties waarin je liever niet hebt dat je gezelschap kan meegenieten van deze ongemakkelijkheid. Je bent bijvoorbeeld op date, staat in een drukke lift of je hebt een sollicitatiegesprek. Billen knijpen dus totdat de scheet is verdwenen. Maar is deze wel echt verdwenen?
Gemiddeld laten we 10 tot 20 scheten per dag om overtollige gassen in ons lichaam kwijt te raken. Een wind ontstaat door het inslikken van lucht. Maar het grootste deel van je scheetjes is het resultaat van gisting door bacteriƫn in je darmen. Afhankelijk van de diversiteit aan darmbacteriƫn en wat je hebt gegeten stinkt een scheet niet of juist heel erg.
Onderzoek
Spaanse onderzoekers waren benieuwd wat er precies gebeurt met een scheet die je inhoud. Zij deden een test bij 20 proefpersonen. Via hun mond werd een buisje naar hun darmen ingebracht. Daar werd een gasmengsel van stikstof, koolstofdioxide en zuurstof ingespoten, oftewel een windje. Vier uur later vingen de onderzoekers de scheet op in een ballon om hem te analyseren.
Lees verder op de volgende pagina voor de uitslag van dit bijzondere onderzoek: