Huishouden

7 Essentiële tips om schimmel in de badkamer te voorkomen

schimmel badkamer voorkomen

Schimmel in de badkamer is iets wat je zo snel mogelijk wilt verwijderen. De zwarte stippen en vlekjes op de tegels en de voegen van de douche zijn niet alleen een vies gezicht, de schimmel is ook slecht voor je gezondheid.

We deelden al eens eerder de beste tips om schimmel uit de badkamer te verwijderen. Maar voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Je kan gelukkig verschillende dingen doen om schimmels buiten de badkamerdeur te houden. Daarom hebben wij 7 tips voor je op een rij gezet zodat ook jouw badkamer voortaan schimmelvrij blijft.

Schimmel in de badkamer voorkomen doe je zo:

1. De badkamer goed ventileren

Schiller groeit het best op vochtige, slecht geventileerde plekken. Daarom is de badkamer zo favoriet. Zorg er daarom voor dat je na een douche of bad de badkamer goed ventileert. Zet, als je die hebt, de ventilator aan of zet anders een raam of deur open.

2. Laat de douche niet nat achter

Het helpt enorm om na het douchen even met een droge doek of trekker de muren, douchdeur en kraan af te nemen. Zo voorkom je dat schimmel op deze vochtige plekken gaat groeien. Het water kan zo ook niet verdampen en zorgen voor vochtige lucht waardoor schimmels zich gemakkelijk verspreiden.

3. Verwarming aan in de badkamer

Als je een verwarming in de badkamer hebt, zet deze dan voor het douchen aan. De warmte zorgt ervoor dat er minder condens ontstaat op de muren. Ze na het douchen wel een raampje open of ventilator aan zodat de warme vochtige lucht weg kan. En zo kan je heel simpel schimmel in de badkamer voorkomen.

4. Marmer beschermer aanbrengen

Wanneer je marmer of ander kalkhoudend natuursteen in de badkamer hebt kan je een speciale marmer beschermer aanbrengen om schimmel in de badkamer te voorkomen. Deze HG-marmer beschermer zorgt er bijvoorbeeld voor dat marmer en andere kalkhoudende natuursteensoorten afgesloten wordt. Het is nu eenmaal een natuurproduct en hier zitten altijd minuscule gaatjes in waar gemakkelijk water in achterblijft. Door deze af te sluiten voorkomen je dat er schimmel in de badkamer ontstaat.

Verder lezen: Badkamer schimmel verwijderen? Zo pak je dat aan

5. Douchegordijn vervangen

Een douchegordijn in de perfecte broedplaats voor schimmel en schadelijke bacteriën. Het daarom van groot belang een douchegordijn geregeld te wassen. Vervang je douchegordijn ook ieder half jaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig leuke printjes en afbeeldingen mogelijk zoals deze mooie bamboe of deze met structuur. Zo kan je je badkamer gelijk een mooie make-over geven. Maar wat natuurlijk nog handiger is, is een douchedeur in plaats van een douchegordijn. Deze zijn gemakkelijk schoon te maken en geven schimmel minder kans.  

6. Repareer beschadigde voegen in de badkamer

Wanneer er kleine beschadigingen in de badkamertegels of in de voegen zitten is de kans op schimmel op de deze plekken veel groter. Schimmel groeit in de hoeken en gaten gemakkelijker omdat hier vocht in achter blijft. En deze beschadigde plekken zijn moeilijker schoon te houden. Repareer daarom beschadigde voegen en gebarsten tegels.

7. Handdoeken en badmat drogen

Veel mensen laten na het douchen hun handdoek achter in de badkamer. Maar deze vochtige handdoek zorgt er wel voor dat de lucht in de badkamer langer vochtig blijft. En we eten inmiddels dat vochtige lucht zorgt voor schimmel in de badkamer. Laat je handdoek daarom bij voorkeur buiten de badkamer drogen. Hang hem aan de waslijn of op de verwarming. Hetzelfde geldt voor de badmat.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected