Fitness Gezondheid Lifestyle

7 Signalen dat je teveel stil zit en te weinig beweegt

symptomen teveel zitten

We bewegen tegenwoordig steeds minder. Veel mensen hebben een baan waarbij de hele dag op een stoel wordt gezeten. Het maakt nu uit of je op een bureaustoel, autostoel of schoolbank zit, zitten is zitten.

En te lang zitten is ongezond. Er wordt zelfs wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is! Klinkt nogal heftig maar het is helaas waar. Wie veel stilzit wordt eerder ziek en leeft minder lang dan actieve mensen.

Hoeveel moet je op een dag bewegen?

Op basis van onderzoeken zijn er beweegrichtlijnen opgesteld. Volwassenen en ouderen wordt het volgende aangeraden: minstens 150 minuten per week matig intensief bewegen, doe minstens 2 keer per week spierversterkende activiteiten, en voorkom veel stilzitten.

Als je de signalen hieronder herkent zit je misschien toch iets teveel stil en is het tijd om in beweging te komen.

1. Vermoeidheid

Je denkt misschien dat je even moet gaan zitten als je je vermoeid voelt. Maar vermoeidheid is juist een van de signalen dat je teveel stil zit. Zeker wanneer je wel voldoende slaapt en gezond eet is vermoeidheid een teken om uit die luie stoel te komen. Ga lekker wandelen of sporten en je zal merken dat je hier meer energie van krijgt.

2. Plotselinge pijntjes

Krijg je plotseling last van je schouder, nek of rug? Dit kan een teken zijn dat je teveel stil zit. Je spieren worden stijf als je lang in dezelfde houding zit. Door geregeld te bewegen en niet te lang achter elkaar te zitten houdt je je spieren soepel. Probeer elke 30 minuten een keer op te staan. Zet bijvoorbeeld een kop thee, loop even naar het raam om naar buiten te kijken (ook goed voor je ogen) of doe een rek en strek oefening.

3. Stress door teveel zitten

Bewegen is super goed voor je mentale gezondheid. Door te bewegen komen er stofjes vrij in je hersenen die ervoor zorgen dat je beter in je vel zit. Stress gevoelens worden zo minder. Buiten een frisse neus halen helpt ook om je hersens adem te geven zodat je alles wat je moet doen beter op een rijtje kan zetten. Als jij je werkzaamheden beter onder controle hebt zal je ook minder stress hebben.

4. Depressiviteit

Als je vaker te maken hebt met sombere gevoelens of depressiviteit kan dit ook een teken zijn dat je meer moet bewegen. Buitenlucht en beweging kunnen zeker helpen om je uit de put te krijgen. Maar twijfel ook zeker niet om hulp te zoeken als de depressieve gevoelens aanblijven houden.

5. Spijsverteringsproblemen

voedsel hoge bloeddruk verlagen

Als je last krijgt van je spijsvertering, zoals maagzuur, buikkrampen of obstipatie kan dit een signaal van je lichaam zijn dat je teveel stil zit. Door te bewegen masseer je als het ware je darmen waardoor deze beter hun werk kunnen doen. Voedsel wordt zo soepeler door je spijsverteringskanaal vervoerd waardoor je minder kans hebt op verstopping en maagzuur.

6. Overgewicht

Het ligt misschien nogal voor de hand maar als je teveel stil zit heb je meer kans op overgewicht. Je verbrand maar heel weinig calorieën wanneer je stil zit. Maar er is meer aan de hand. Veel mensen snacken ook meer als ze de hele dag op een stoel zitten. Overgewicht vergroot de kans op allerlei aandoeningen waaronder diabetes en hart- en vaat ziekte.

7. Verminderde weerstand

Als je teveel stil zit merk je dit ook aan je weerstand. Je hebt vaker griep of een verkoudheid te pakken. En het duurt ook lang voordat je de griep of verkoudheid hebt overwonnen. Griep of verkoudheid is voor veel mensen juist een reden om lekker op de bank te kruipen maar je wordt een stuk sneller beter als je af en toe beweegt.

Volg de Kwebbelaar op Facebook, zo mis je nooit meer een handige tip of interessant lijstje!

error: Content is protected