Gezondheid

Zo herken je of je staar hebt

Staar herkennen

Staar is een benaming voor verschillende oogaandoeningen waar veel 65 plussers mee te maken krijgen. Helaas is staar onlosmakelijk verbonden met het verouderingsproces. De ene persoon heeft er alleen minder last van dan de ander. Een goede opticien kan zien of je staar hebt en zal je in dat geval doorverwijzen naar een oogarts.

Er zijn verschillende soorten staar. Cataract, ook wel grijze of grauwe staar genoemd is een vertroebeling van de ooglens. Dit kan worden behandeld met een staaroperatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens. Bij groene staar, ook wel glaucoom genoemd is de druk in het oog verhoogd. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Hoe kan je staar herkennen?

Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor staar. Hieronder vind je de 6 meest voorkomende symptomen van grijze of grauwe staar.

1. Je gaat wazig zien

staar herkennen

Een van de belangrijkste en eerste tekenen waaraan je staar kan herkennen is wazig zien. Dit komt doordat de ooglens troebel wordt. Hierdoor zie je zowel dichtbij als veraf waziger.

2. Je kan minder contrast zien

Doordat de lens van je oog troebel wordt ga je minder contrast zien. Het wordt bijvoorbeeld lastig om tekst te lezen om gekleurde achtergrond of voorwerpen met dezelfde kleur te onderscheiden.

3. Je ziet slecht in het donker

Mensen met staar ervaren vaak dat ze minder goed in het donker kunnen zien dan voorheen. Dit komt doordat een troebele ooglens minder licht doorlaat naar het pupil.

4. Je kan minder kleuren onderscheiden

staar herkennen

Je kan staar ook herkennen doordat je minder levendige kleuren ziet. Het lijkt alsof je door een filter kijkt waardoor alles een gele of bruine gloed heeft.

5. Je kan dubbel zien met één oog

Het komt bij staar soms voor dat je met één oog dubbel ziet of extra schaduwende rond voorwerpen waarneemt. Wanneer de lens van je oog troebel is wordt het licht op een onregelmatige manier gebroken. Hierdoor kan je soms dubbele beelden zien. Het is alsof je scheel kijkt, maar dan met één oog.

6. Je kan last krijgen van fel licht en schitteringen

Als je merkt dat je tijdens het autorijden in het donker moeilijk ziet door de koplampen van tegenliggers of felle straatverlichting kan dit een teken zijn van staar. Je ziet in dat geval een soort lichtkrans om de lampen heen waardoor je zicht vermindert.

Maak je je zorgen over de gezondheid van je ogen? Raadpleeg dan altijd je huisarts of opticien.

Bron: OogfondsOogvereniging

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


error: Content is protected