Gezondheid

7 Symptomen van diabetes die je niet mag negeren

puistjes uitknijpen

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Mensen met diabetes zijn niet meer in staat om het hormoon insuline aan te maken. Hierdoor stapelt de suiker zich op in het bloed. Omdat deze suiker nu niet meer door je lichaam als energie kan worden gebruikt ontstaan er verschillende symptomen. Hoe herken je nu of je diabetes hebt? Lees hieronder welke 7 veelvoorkomende waarschuwingssignalen je lichaam je geeft.

1. Je hebt vaak dorst

Op een warme dag, na een flinke sport sessie of na een avondje doorhalen sta je er waarschijnlijk niet van te kijken als je een beetje dorstig bent. Hoewel genoeg drinken altijd belangrijk is, heb je in deze gevallen geen reden om je zorgen te maken. Maar wanneer je merkt dat je vaak dorst hebt zonder dat hier een reden voor is kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is. Wanneer je diabetes hebt wordt de suiker in je bloed niet meer afgebroken. Deze suiker trekt vocht aan waardoor je meer dorst hebt.

2. Je moet vaker plassen

Veel plassen en vaak dorst hangt natuurlijk samen. Als je meer drinkt zal je ook vaker plassen. Toch is dit bij diabetes niet nodig. Doordat er meer glucose in je bloed zit wat dus water aantrekt zullen je nieren veel meer vocht doorlaten dan normaal. Dit resulteert in vaker en meer plassen.

3. Heb je last van je ogen?

Wanneer je diabetes hebt zal je dit merken aan je gezichtsvermogen. Je zal merken dat het wisselt hoe scherp je ziet. Dit komt doordat de suikerspiegel in je bloed en je netvlies wisselt. Je brilsterkte zal hierdoor ook wisselen. Dit is gelukkig niet ernstig en kan met je juiste medicatie worden verhopen. De hoge glucose waarden in het bloed zijn wel schadelijk voor je ogen. De suiker tast de kleine bloedvaatjes in het netvlies aan waardoor je zicht vermindert.

Op de volgende pagina lees je de overige symptomen van diabetes:

error: Content is protected