Gezondheid

Slaaptekort? 7 tekenen dat je te weinig slaapt

Slapen warm weer

Slaaptekort is een steeds groter wordend probleem. Vooral jongeren hebben hier steeds vaker last van. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens moe of hebben we een slechte nacht. Je merkt dit de volgende dag doordat je veel moet geeuwen en je moeite hebt je ogen op te houden. Een keer vroeg naar bed en goed doorslapen en je kan er weer tegenaan.

Maar wanneer je last hebt van een chronisch slaaptekort geeft je lichaam je andere signalen. Te weinig slapen maakt je niet alleen sacherijnig, het is ook slecht voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk de symptomen van een slaaptekort te herkennen.

1. Humeur

Slaaptekort symptomen

We zeggen niet voor niets als iemand niet te genieten is dat zij/hij met het verkeerde been uit bed is gestapt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je humeur sterk wordt beïnvloed door je slaap. Ben je humeurig of heb je weinig geduld? Dan kan dit een teken zijn dat je slaap tekort komt.

2. Griep en verkoudheid

Slaaptekort symptomen

Slapen is enorm belangrijk voor een goede weerstand en een gezond immuunsysteem. Wanneer je structureel slaap tekort komt merk je dit doordat je vaker ziek bent. Verkoudheid en griep duren ook veel langer als je te weinig slaapt.

3. Twijfelen

Slaaptekort symptomen

Twijfel je veel meer dan normaal en kan je maar moeilijk beslissingen nemen? Ook dit is een symptoom van slaaptekort. Je prefontale cortex (een gebied in je hersenen wat verantwoordelijk is voor kritisch denken) werkt namelijk een stuk minder goed als je slecht slaapt.

4. Gewichtstoename

Slaaptekort symptomen

Loop je voor de zoveelste keer naar de keuken opzoek naar iets te eten? Gewichtstoename en meer zin om te snacken zijn tekenen dat je slaaptekort hebt. Wanneer je te weinig slaapt heb je meer eetlust. Dit komt doordat slaapgebrek zorgt voor een tekort aan het hormoon wat je eetlust remt en zorgt voor een overschot van het hormoon dat je eetlust juist opwerkt. Hierdoor kan je ongemerkt wat kilo’s aankomen.

5. Slechte huid

eet ik teveel suiker

Je huid is een hele goede indicatie van je algehele gezondheid. Bij slaaptekort heb je eerder last van huisproblemen. Denk aan puistje, acne, oneffenheden of een droge doffe huid. De klassieke donkere kringen en wallen onder je ogen zijn ook een duidelijk tegen dat je meer moet slapen.

6. Let op je woorden

Wanneer je te weinig slaapt merk je dit doordat alledaagse dingen steeds moeizamer gaan. Je hebt er simpelweg de energie niet meer voor. Eén van de eerste dingen waar je op gaat ‘bezuinigen’ is communiceren. Je gaat kortere zinnen maken en minder moeilijke woorden gebruiken. Ook kan je negatiever taalgebruik gebruiken dan normaal.

7. Geen zin

Slaaptekort symptomen

Wanneer je slaaptekort hebt zal je minder zin hebben in intimiteit. Op zich super logisch, want je bent waarschijnlijk (1) sacherijnig, (2) hebt een loopneus, (3) weet niet wat je wil, (4) ja, je wil liever een zak chips eten, (5) bent onzeker over je slechte huid en (6) communiceert slecht . Nogal logisch je liever gaat slapen dan dat je andere dingen in bed doet. Maar mocht je alle bovenstaande symptomen van een slaaptekort niet hebben, dan kan alleen geen zin in seks ook een teken zijn dat je te weinig slaapt.

Maak je je zorgen over je gezondheid? Raadpleeg dan je huisarts.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook en Pinterst? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected