Gezondheid

Kan jij een stil hartinfarct herkennen? Dit zijn de symptomen.

Amerikaanse cardiologen hebben ontdekt dat bijna de helft van alle hartaanvallen niet wordt herkend als een hartaanval. Zulke ’stille’ infarcten komen ook in ons land vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 mensen van 55 jaar en ouder wel eens een infarct hebben gehad, 1 op de 3 daarvan heeft dit niet opgemerkt.
stil hartinfarct herkennen

Het is van groot belang een stil hartinfarct te herkennen. Je denkt misschien dat een stil hartinfarct minder schadelijk is, maar dit is niet het geval. De kans op overlijden is bij een normaal hartinfarct even groot als bij een stil hartinfarct. Daarnaast is de kans dat je op een later moment komt te overlijden door hartfalen vele malen groter na een infarct. Je hart en bloedvaten kunnen namelijk behoorlijk beschadigen door het infarct.

Wat gebeurt er bij een hartinfarct

Bij een hartinfarct of hartaanval krijgt het hart niet voldoende zuurstof of voedingsstoffen. Dit kan komen doordat één of meerdere kransslagaders, de bloedvaten van het hart zelf, langzaamaan dicht raken of zelf acuut geblokkeerd raken. Zo kan er geen zuurstofrijkbloed meer naar het hart en heeft je hart niet voldoende energie om te blijven pompen. Dit kan schade aan de hartspier veroorzaken. Uiteindelijk kan je hart helemaal stoppen met kloppen. Bij een gewoon infarct krijgen de meeste mensen een beklemmende pijn op de borst die kan uitstralen naar de bovenarm, hals, kaak of rug.

De symptomen van een stil hartinfarct lees je op de volgende pagina:

error: Content is protected