Gezondheid

Kan jij een stil hartinfarct herkennen? Dit zijn de symptomen.

Zo herken je een stil hartinfarct

Een stil hartinfarct is zo goed als pijnloos en daarom herkennen veel mensen (en artsen) dit niet. In veel gevallen worden de symptomen nooit gevoeld of verdwijnen ze na verloop van tijd, waardoor patiënten geen medische hulp zoeken. Vaak hebben mensen last van vage klachten zoals een grieperig gevoel, langdurige vermoeidheid of aanhoudende spierpijn in de rug en borst.

Vrouwen kunnen daarnaast misselijkheid, kortademigheid, pijn in de bovenbuik of rug, zweten, angstgevoelens, pijn in de keel of kaak en duizeligheid ervaren. Soms zijn deze symptomen ook bij mannen te merken.

symptomen stil hartinfarct herkennen

Hoe weet je dat je ooit een stil hartinfarct hebt gehad?

De enige manier om te ontdekken of je in het verleden al eens een hartinfarct hebt gehad is met een hartfilmpje. Hierop kan een arts zien of de hartspier is beschadigd door een infarct.

Mannen en vrouwen

Stille hartaanvallen komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Maar stille hartaanvallen zijn echter vaker fataal voor vrouwen. Dit komt doordat de symptomen van een stil hartinfarct erg lijken op de symptomen van de overgang. Hierdoor wordt een stil hartinfarct bij vrouwen nog minder vaak herkent dan bij mannen.

Wat te doen bij een (stil) hartinfarct?

Als je de symptomen van een stil hartinfarct opmerkt, probeer dan kalm te blijven en bel onmiddellijk 112. Maak in het ziekenhuis duidelijk dat je denkt dat je mogelijk een hartaanval hebt.

Vergeet dit artikel niet te delen met vrienden en familie. Hoe meer mensen de signalen van een stil hartinfarct herkennen hoe meer mensen op tijd medische hulp kunnen krijgen zodat blijven schade zo veel mogelijk voorkomen kan worden. Maak je je zorgen over je gezondheid? Raadpleeg dan altijd een arts.

Volg jij De Kwebbelaar al via Facebook? Zo blijf je altijd op de hoogte van onze nieuwste artikelen.

error: Content is protected