Gezondheid

Dit doet te veel zout met je lichaam

gevolgen te veel zout

Je eet al snel te veel zout. Het zit namelijk in heel veel producten. Wanneer je bewerkt voedsel eet krijg je onbewust meer zout binnen dan je verwacht.

Je lichaam heeft zout nodig om goed te functioneren, ongeveer 1 tot 3 gram per dag. Voor volwassene geldt het advies maximaal 6 gram zout op een dag te eten. Voor kinderen ligt dit getal lager. Maar de meeste mensen krijgen veel meer dan 6 gram per dag binnen. Als je te veel zout eet heeft dit een negatief effect op je gezondheid. Dit komt door de hoeveelheid natrium die erin zit.

Zelfs al na een paar zoute maaltijden kan je je anders gaan voelen dan normaal. Je mond wordt droog, je houd vocht vast en voelt je een beetje warrig. Zout heeft nu eenmaal een grote invloed op ons lichaam. Gelukkig is de oplossing simpel; minder zout eten! Anders loop je het risico op de volgende 7 gezondheidsgevolgen:

1. Verhoogde bloeddruk

Zout is slecht voor je bloeddruk. Dit komt doordat je lichaam meer vocht vasthoudt als je vaak zout eet. Dit vocht zit onder andere in je bloed. Door een grotere hoeveelheid bloed in je lichaam neemt de druk op je vaten toe.

2. Hart- en vaatziekte

Door een te hoge bloeddruk loop je meer risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte. De druk in de bloedvaten is zo hoog dat er beschadigingen kunnen optreden in de vaatwand.

3. Huidveroudering

Zout onttrekt vocht uit je lijf. Eén van de organen die hierdoor hard wordt getroffen in je huid. Wanneer de vochtbalans in je huid wordt verstoord kan je huid droog en trekkerig worden. Een droge huid is kwetsbaar. De natuurlijke barrière wordt minder sterk waardoor kleine ontstekingen en infecties in de huid kunnen ontstaan. Het gevolg, roodheid, uitslag, jeuk en sneller rimpels..

4. Nierschade

Wanneer je zout eet komt dit uiteindelijk via je bloed bij je nieren terecht. Het is de taak van je nieren om de hoeveelheid natrium in je lichaam te regelen. Zout wordt door je nieren uit het bloed gezuiverd en afgevoerd via de urine. Als je structureel te veel zout binnen krijgt moeten je nieren dus extra hard werken, en zo kan nierschade optreden.

5. Botontkalking

Wist jij dat te veel zout kan zorgen voor botontkalking? Dit komt doordat je lichaam natrium niet kan afvoeren via de urine zonder ook calcium uit het bloed te zuiveren. Calcium is belangrijk voor de opbouw en het behoud van sterke botten. Wanneer je meer zout eet dan je nodig hebt loop je het risico op botontkalking.

6. Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is erg vervelend. Vaak wordt direct gekeken naar gluten en vezels, maar zout kan ook de oorzaak zijn van die opgezette buik. Uit onderzoek met honderden proefpersonen bleek dat de deelnemers die meer zout aten vaker last hadden van een opgeblazen gevoel. Hoe natrium zorgt voor een opgeblazen gevoel is niet duidelijk en zal volgens de onderzoekers verder bestudeerd moeten worden.

7. Hoofdpijn

Hoofdpijn hoge bloeddruk

Heb je vaker hoofdpijn? Ga dan eens na hoeveel zout je op een dag eet. Zelfs al na een paar zoute maaltijden kan je last krijgen van hoofdpijn. Hoofdpijn kan uiteraard veel verschillende oorzaken hebben, maar een overvloed aan zout is er ook één van. Probeer minder zout te eten en drink voldoende water. Je lichaam waarschuwt je niet voor niets.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Zo blijf je altijd op de hoogte van onze nieuwste tips.

error: Content is protected