Gezondheid

Tekenbeet? Zo herken je de ziekte van Lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

Lymeziekte is een infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door de beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie. Een snelle behandeling is cruciaal. Daarom is het belangrijk de symptomen van de ziekte van Lyme te herkennen.

Hoe krijg je de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme kan iedereen overkomen omdat iedereen gebeten kan worden door een besmette teek. Teken zijn kleine spinachtige beestjes die in struiken en hoog gras leven. Vooral in het voorjaar en de zomer loop je het risico op een tekenbeet. Elk jaar worden in ons land ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Dit zijn dus zo’n 27.000 mensen per jaar.

Wat moet je doen als je gebeten bent door een teek?

Wanneer je een teek op je lichaam vind is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een tekenpincet. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je besmet raak met de bacterie. Vervolgens is het belangrijk je gezondheid goed in de gaten te houden. Wanneer je de volgende klachten herkent is het slim om je huisarts te raadplegen.

De meestvoorkomende symptomen waaraan je de ziekte van Lyme kan herkennen lees je op de volgende pagina:

error: Content is protected