Lifestyle

Tips om je huisdier koel te houden tijdens een warme zomer

Huisdier koel houden warm

Wanneer de temperaturen oplopen hebben we gelukkig allerlei trucjes om het wat aangenamer te maken. We koelen af aan zee of in het zwembad, eten een ijsje, drinken koude drankjes, dragen luchtige kleding en zetten een ventilator of airconditioner aan. Maar het is ook belangrijk om op warme dagen extra aandacht aan je huisdier te besteden. Want die warme vacht trekken ze niet even uit en een ijsje halen doen ze ook niet zelf. Daarom vind je hieronder 6 handige tips om je huisdier koel te houden tijdens warme dagen.

1. Zorg voor voldoende water

Zodra de temperatuur buiten boven de 20 graden is kunnen huisdieren zoals katten, honden en konijnen oververhit raken. Genoeg water drinken is daarom belangrijk. Zet in de zomer wat extra bakjes water neer zodat je huisdier nooit dorst heeft. Voor wat extra verkoeling kan je het water extra koud laten worden in de koelkast voordat je het in de bakjes doet of wat ijsklontjes toevoegen.

2. Maak een koude kruik

Vul een fles water of kruik voor 2/3 en leg deze een nachtje in de vriezer. Wikkel de fles nu in een doek en leg deze in de mand of hok van je huisdier. Je zal zien dat ze het heerlijk vinden om op een warme dag tegenaan te kruipen.

3. Regelmatig borstelen

De vacht van je huisdier verliest het hele jaar door haren. Als ze eenmaal hun ‘winterjas’ hebben uitgedaan in het voorjaar kan het nog steeds helpen om de vacht te borstelen. Zo haal je alle losse haren eruit en wordt de vacht wat dunner dat kan helpen op warme dagen. In het uiterste geval kan je er voor kiezen je huisdier te laten scheren. Vraag hiervoor wel altijd eerst advies want er zijn rassen die hier niet geschikt voor zijn.

4. Zorg voor schaduw

Zorg voor voldoende schaduw en koele plekken voor je huisdier. Hou bijvoorbeeld de gordijnen dicht en zet buiten een parasol neer. Veel huisdieren zijn met warm weer liever buiten dan binnen maar zoeken dan wel de schaduw op.

5. Smeer je huisdier in

Heb je een witte kat, wit konijn, of witte hond? Dan verbrandt hun huid extra snel. Dit geldt ook voor huisdieren met weinig beharing of dunnere vacht. Smeer daarom de plekken waar de vacht dun is, zoals de puntjes van de oren, neus en buik in met zonnebrand. Doe dit zeker als je een lekker stranddag hebt met je hond, jouw kat iedere dag een blokje om gaat, of jouw konijn graag door de tuin dartelt.  Gebruik geen gewone zonnebrandcrème maar kies voor speciale zonbescherming voor huisdieren.

6. Koude snacks om je huisdier koel te houden

Wat is er nu lekkerder dan op een warme dag te genieten van een ijsje of ijskoud drankje. Jouw huisdier zal dit zeker ook waarderen. Vul de favoriete Kong van je hond bijvoorbeeld met een beetje water, pindakaas of natvoer en leg deze in de vriezer voor een heerlijke snack. Konijnen worden blij van bevroren blaadjes witlof of een ijskoude wortel. Geef katten nooit een ijsklontje, dat kan vastplakken aan hun tong. Geef ze liever een gekoeld blikje voer.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected