Huis en Tuin Tips & trics

7 Tips om uien te snijden zonder tranen

tips uien snijden

Lopen bij jou ook altijd de tranen over je wangen wanneer je uiten snijdt? Dit maakt het voor veel mensen het minst populaire onderdeel van koken. Zeker wanneer je gasten te eten hebt wil je niet uit de keuken komen alsof je net een emotionele inzinking hebt gehad.

Online circuleren de wildste tips hoe je uien kan snijden zonder te huilen. Maar niemand wil natuurlijk met een duikbril op in de keuken staan. Daarom hebben wij 7 tips om uien te snijden voor je op een rij gezet waar je écht wat aan hebt.

Waarom ga je huilen van uien?

First things first, waarom lopen de tranen over je wangen wanneer je een uit snijdt en niet wanneer je een andere groente snijdt? Dat komt doordat de ui een speciaal afweermechanisme heeft. Die ui wil namelijk helemaal niet opgegeten worden. Veel groente hebben zaden die juist verspreid worden doordat ze worden opgegeten. Een ui vermenigvuldigt zich doordat er kleine uitjes rond de ui groeien.

Maar een ui ruikt lekker voor mens en dier. Daarom produceert een ui enzymen die, zodra je een ui open snijdt, samen met de zwavel in de ui een chemische reactie teweeg brengen. En je raadt het al, daar ga je van tranen. Zo probeert een ui te voorkomen dat je hem op eet.

Uien snijden zonder tranen doe je zo:

1.  Gebruik een scherp mes

Je wil dus dat er zo weinig mogelijk van deze enzymen vrij komen. Het helpt om een super scherp mes te gebruiken. Zo kan je sneller werken én plet je de ui minder, waardoor er minder irriterende stofjes vrij komen. Pas wel op je vingers..

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected