Gezondheid

Verstopte neus? Tips om je neus weer vrij te maken

verstopte neus

Iedereen heeft wel eens last van een verstopte neus. Of het nu komt door griep, verkoudheid, allergieën of hooikoorts, je wil graag snel van een verstopte neus af. Want met een verstopte neus slapen is geen pretje en niet door je neus kunnen ademen is gewoon ronduit irritant. Daarom vind je hier 5 handige tips tegen een verstopte neus.

1. Neusspray tegen een verstopte neus

Het is voor veel mensen waarschijnlijk de meest bekende oplossing voor een verstopte neus: neusspray. Er bestaan twee soorten neusspray, met zoutoplossing en met de stof xylometazoline. Zoutoplossing, ook wel natriumchloride genoemd, verdunt het slijm waardoor je weer gemakkelijker door je neus kan ademen. Het is veilig voor jonge kinderen. Xylometazoline doet de slijmvliezen in de neus slinken. Het werkt daarom goed bij neusverkoudheid, verstopte holtes en een verstopte neus. Neusspray met xylometazoline mag je drie keer per dag gebruiken, maar niet langer dan een week.

2. Een verstopte neus verhelpen door te stomen

Stomen om een verstopte neus weer vrij te maken is een van de oudst bekende methodes. Typisch zo’n oma weet raadt dingetje. Je kan op verschillende manieren stomen maar het belangrijkste is dat je let op de temperatuur en jezelf niet verbrand. Giet bijvoorbeeld heet water in een kom, voeg eventueel een lekker geurtje toe zoals eucalyptus, ga boven de bak hangen en doe een handdoek over je hoofd. Adem gedurende 5 tot 10 minuten rustig in door je neus en uit door je mond. De warme stoom bevochtigt je neus en maak vastzittend slijm en snot los. Stomen kan je trouwens ook prima doen onder de doucht, in de sauna of in bad.

3. Maak je neus weer vrij met pittig eten

verstopte neus

Het je wel eens gemerkt dat je een loopneus krijgt van pittig eten? Misschien springen zelfs de tranen wel in je ogen van een lekkere Indiase curry of Thaise pad thai. Handig, want dit kan je in je voordeel gebruiken als je neus verstopt zit. Duik dus de keuken in of bestel een pitte maaltijd en laat die tranen en loopneus maar komen. Als extra voordeel krijgt ook je immuunsysteem een boost dankzij de stof capsaïcine die in rode pepers zit. Zo ben je een eventueel verkoudheidsvirus sneller de baas.

4. Tong truc tegen een verstopte neus

Sta je open voor iets nieuws of zoek je een natuurlijk middeltje tegen een verstopte neus? Dan wil je deze medische lifehack even proberen. Het werkt helaas niet bij iedereen, maar voor 85% van de mensen kan dit de oplossing zijn.

Ga rechtop zitten en duw met het puntje van je tong redelijk stevig tegen je gehemelte, net achter je voortanden. Hou 1 seconde vast. Terwijl je je tong loslaat druk je met twee vingertoppen redelijk stevig 1 seconde tussen je wenkbrauwen. Herhaal dit 10 keer. Wat je nu eigenlijk doet is een botje in je neusholte heen en weer schommelen. Hierdoor kan je weer vrij ademen en het werkt bijvoorbeeld ook goed bij een verstopte neus aan een kant.

5. Je neus spoelen

Ik hoor je al denken: ‘uh hoe kan je je neus spoelen?’ Nou, met een neuskannetje zoals bijvoorbeeld de Rhino horn. Het is een heel handig natuurlijk middel tegen een verstopte neus. Je verdunt namelijk het slijm en je spoelt tegelijk de neusholte schoon. Volg de instructies die bij het neuskannetje zitten.

Meestal moet je eerst een zoutoplossing maken van 500ml lauw warm water en 1 theelepel zout. Vul hiermee het neuskannetje, kantel je hoofd 45 graden, neem plaats boven de wasbak en plaats de punt van het kannetje in het bovenste neusgat. De zoutoplossing loopt nu via het ene neusgat het andere neusgat uit. Zo spoel je met de zoutoplossing je neus schoon. Herhaal het proces via het andere neusgat. Bij een verstopte neus, verkoudheid en allergie mag je meerdere keren per dag je neus spoelen maar doe dit niet langer dan 7 dagen achter elkaar.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


error: Content is protected