Een trombosebeen ontstaat wanneer een bloedstolsel een bloedvat in het been geheel of gedeeltelijk afsluit. Het is van groot belang om bij klachten direct uw huisarts te bellen. Een trombosebeen kan namelijk in het ergste geval leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie.
Trombose kan onder andere ontstaan door een onregelmatige bloedstroom, veranderde samenstelling van het bloed of aderverkalking. Wanneer de bloedvaten niet meer glad zijn van binnen kan gemakkelijker een bloedprop ontstaan. Mensen die roken, een verhoogd cholesterol hebben, een hoge bloeddruk of diabetes lopen een verhoogd risico op trombose.
Hieronder hebben we de 5 meest voorkomende symptomen van een trombosebeen op een rij gezet.
1. Zwelling
Wanneer één van de benen plotseling opzwelt is dit een teken van trombose. De zwelling ontstaat doordat de bloedvaten het bloed niet meer goed kunnen afvoeren. Hierdoor hoopt er vocht op in het been. Als gevolg van de trombose kunnen de lymfevaten ook minder goed functioneren waardoor het vocht niet meer uit het been wordt afgevoerd. Dit resulteert in een dik en gezwollen onderbeen.
2. Kleur
Een trombosebeen kan een rode of blauwpaarse kleur krijgen. Dit komt doordat het bloed zich in het been ophoopt.
3. Temperatuur
Het been kan iets warmer aanvoelen dan normaal. Zit er een duidelijk temperatuurverschil tussen beide benen dan is dit ook een teken van een trombosebeen. Dit is vaak gemakkelijk met de hand te voelen.
4. Zwaar gevoel
Een trombosebeen voelt zwaar aan en kan pijnlijk zijn. Het zware gevoel begint vaak in de kuit maar kan ook boven de knie plaatsvinden. Door het zware gevoel krijgen veel mensen ook moeite met lopen.
5. Strakke huid
Omdat een trombosebeen opzwelt komt de huid van het been strakker te staan dan normaal. Dit geeft een onaangenaam en trekkerig gevoel. De huid ziet er door de spanning glanzend en strak uit.
Herken je deze symptomen of maak je je zorgen over je gezondheid raadpleeg dan altijd je huisarts. Deze kan met zekerheid vaststellen of er sprake is van een trombosebeen en een passende behandeling uitschrijven.
Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!