Gezondheid

7 Soorten hoofdpijn en hoe je er vanaf komt

verschillende soorten hoofdpijn

Als je last hebt van hoofdpijn kan dit je hele dag beïnvloeden. Zelfs de simpelste dingen kosten plotseling veel meer moeite. Er zijn zelfs soorten hoofdpijn die zo heftig zijn dat je alleen nog maar in bed wil liggen met de gordijnen dicht. Meestal is een hoofdpijn onschuldig maar als je je zorgen maakt over je gezondheid is het slim dit met je huisarts te bespreken. Hieronder hebben we 7 verschillende soorten hoofdpijn op een rij gezet en vindt je tips hoe je er vanaf komt.

1. Migraine

Hoe je kan weten of je migraine hebt: Migraine is een van de bekendste vormen van hoofdpijn. De kloppende en bonzende pijn zit meestal aan 1 kant van het hoofd en varieert van matig tot hevig. Andere symptomen van migraine zijn gevoeligheid voor licht of geluid, misselijkheid, pijn achter de ogen, oren of slapen en het zien van lichtflitsen, vlekken of een aura.

Wat helpt tegen migraine?

Als je last hebt van migraine is het handig om te ontdekken waardoor de hoofdpijn ontstaat. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld last van migraine rond de menstruatie, door het slikken van de pil en andere hormonale veranderingen. Maar ook stress, alcohol, bepaalde soorten voedsel, slaaptekort en weersomstandigheden kunnen triggers zijn van migraine. Als je dit eenmaal weet kan je preventieve hoofdpijnmedicatie nemen om de migraine een stap voor te zijn en de hevigheid te verminderen.

2. Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn: Als je ooit een doffe, drukkende hoofdpijn hebt gehad die voelt als een strakke band om je hoofd, was het waarschijnlijk spanningshoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn is de pijn vaak erger rond je slapen, voorhoofd of achterhoofd. Daarnaast kan je last hebben van pijnlijke nek- en schouderspieren.

Wat te doen tegen spanningshoofdpijn?

Doordat de spieren in je nek, schouders en rug verkrampt zijn stroomt er minder goed bloed naar je hoofd. Het helpt daarom om je nek en schouders te masseren en de spieren los te maken. Om spanningshoofdpijn in de toekomst te voorkomen is het belangrijk te weten waarom deze ontstaat. Heb je bijvoorbeeld een slechte houding achter je bureau, draag je vaak een zware tas of span je onbewust je nekspieren aan door bijvoorbeeld stress of kou?

Lees verder op de volgende pagina:

error: Content is protected