Gezondheid

7 Soorten hoofdpijn en hoe je er vanaf komt

verschillende soorten hoofdpijn

3. Clusterhoofdpijn

Wat is clusterhoofdpijn? Dit is een van de heftigste soorten hoofdpijn die je kan hebben. Het komt in aanvallen van een aantal minuten tot een paar uur die clusters worden genoemd. Soms hebben mensen wel tot 5 clusters per dag. Vaak zit de pijn achter een van de ogen. Daarnaast kan je gevoelig zijn voor licht, misselijkheid ervaren en een waterig, dik of rood oog hebben.

Is er een behandeling tegen clusterhoofdpijn?

Helaas is clusterhoofdpijn (nog) niet te genezen. Omdat de aanvaller erg pijnlijk zijn is het belangrijk pijnstillers te hebben die snel werken. Als je denkt clusterhoofdpijn te hebben is het daarom belangrijk dit met je huisarts te bespreken. Die kan je namelijk helpen aan de juiste hoofdpijnmedicatie.

4. Sinushoofdpijn

Wat is sinushoofdpijn? Bij sinushoofdpijn heb je pijn in je voorhoofd, jukbeenderen en achter je ogen. Als je je hoofd beweegt neemt de pijn toe, vooral als je voorover buigt. Dit soort hoofdpijn wordt ook wel bijholtehoofdpijn genoemd om dat de oorzaak van de pijn vaak een ontsteking of infectie in de bijholtes is.

Wat helpt bij sinushoofdpijn?

Sinushoofdpijn kan ontstaan als gevolg van hooikoorts, verkoudheid of griep. De holtes vullen zich met vocht of slijm wat leidt tot hoofdpijn. Je kan de druk in de holtes verminderen door veel water te drinken, voldoende rust te nemen en je neus te spoelen met zout water. Pas op met het hard snuiten van je neus want zo duw je juist meer slijm en vocht de holtes in. Vaak gaat dit soort hoofdpijn vanzelf na een paar dagen over. Als dit niet zo is, bel dan even met de huisarts.

5. Hoofdpijn door uitdroging

Als je niet voldoende drinkt merk je dit niet alleen aan een droge mond en dorst. Je kan ook last krijgen van hoofdpijn. Als je lichaam te weinig vocht binnen krijgt gaat het vocht onttrekken uit je lichaam. Dit gebeurd ook in je hoofd en dat doet pijn. Hoofdpijn als gevolg van uitdroging zit vaak bovenop je hoofd en voelt soms als steken.

Er is een hele simpele en snelle oplossing voor deze hoofdpijn, namelijk een groot glas water drinken! Vaak verdwijnt de hoofdpijn dan snel. Probeer elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken. Drink extra water op een warme dag of wanneer je hebt gesport.

Verder lezen: 10 Signalen dat je meer water moet drinken

6. Inspanningshoofdpijn

Dit is iets compleet anders dan spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn ontstaat na het sporten of een andere fysieke inspanning. Als je hartslag omhoog gaat neemt de druk op de bloedvaten toe, ook in de hersenen. Dit kan een vervelende kloppende hoofdpijn tot gevolg hebben aan beide kanten van je hoofd. Vaak gaat deze binnen een paar uur vanzelf weer over.

Wat kan je doen tegen inspanningshoofdpijn?

Als je gevoelig bent voor dit soort hoofdpijn kan je er van te voren al rekening mee houden. Sport minder intensief zodat je hartslag niet te hoog wordt of sport met meerdere tussen pauzes. Als je eenmaal inspanningshoofdpijn hebt is het slim om even te stoppen met sporten. Als de hoofdpijn is verdwenen kun je gerust weer verder.

7. Koffie hoofdpijn

Koffie hoofdpijn? Jup dit is een ding. Als je te veel of te weinig cafeïne drinkt kan je namelijk hoofdpijn krijgen. Cafeïne is een stimulerend middel en je lichaam went hieraan. Dus als je elke dag koffie drinkt verwacht je lijf ook elke dag koffie. Drink je dus op een dag ineens minder of geen koffie of juist een hele boel meer koffie, dan gaat je lichaam protesteren. De hoofdpijn die hiervan het gevolg is zit meestal achter de ogen en in het voorhoofd.

De oplossing voor koffie hoofdpijn is, hoe kan het ook anders, koffie! Nou dat is voor veel mensen geen straf. Zet dus een extra bakkie of een bakkie minder als je last hebt van dit soort hoofdpijn. Voor iedereen die wil minderen met koffiedrinken zal je vaak echt even moeten doorzetten en de hoofdpijn voor lief nemen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

Bron: Thuisarts.nl Allesoverhoofdpijn.nl lumc.nl artsenzorg.nl

error: Content is protected