Gezondheid

Deze simpele vingernagel test kan je waarschuwen voor longkanker

vingernagel longkanker

Emma Norton, een verpleegster op de oncologie afdeling in een ziekenhuis in Groot Brittannië raadt mensen aan extra op hun vingernagels te letten. Je nagels kunnen namelijk een hoop over je gezondheid zeggen. Zogenaamde trommelstokvingers kunnen een teken zijn van longkanker.

Jean Taylor uit Wigan, Engeland, kreeg de schrik van haar leven toen zij haar huisarts bezocht voor een kromme vingernagel. Haar arts verwees haar direct door naar het ziekenhuis waar ze verschillende tests kreeg zoals een MRI en een longpunctie. Ze bleek stadium 1 longkanker in haar beide longen te hebben. Gelukkig waren ze er dankzij de oplettende huisarts snel bij en kan Jean goed behandeld worden.

Wat zijn trommelstokvingers?

Dit is een aandoening waardoor de uiteinde van je vingers opzwellen. Dit is een langzaam proces en gebeurt niet zomaar in een middag. In het eerste stadium wordt de nagel zachter en de huid bij je nagelriem wordt glanzend. Vervolgens zal de nagel meer gaan bollen dan normaal. In het laatste stadium zwellen de uiteinde van de vingers op waardoor deze groter worden. Hier komt ook de naam vandaan. Je vingers lijken nu op trommelstokken.

Lees verder op de volgende pagina en ontdek hoe je zelf heel makkelijk kan testen of je trommelstokvingers hebt:

error: Content is protected