Gezondheid

Vitamine A tekort? Zo kan je dat zien

vitamine A tekort herkennen

Vitamine A vind je van nature uitsluitend in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren. Maar het wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ons lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken. Hiervoor hebben we wel de stof bètacaroteen nodig. En dit vind je dan weer in groente en fruit zoals wortelen, spinazie, kool en sinaasappels.  

Als je gezond en afwisselend eet is de kans op een vitamine A tekort klein. Pas ook op met het toevoegen van een vitamine A supplement omdat een te veel aan vitamine A ongezond is en kan zorgen voor hoofdpijn en misselijkheid. Je huisarts zal je adviseren als je denkt een vitamine A tekort te hebben.

Signalen van een vitamine A tekort

Als je lichaam te weinig vitamine A binnenkrijgt merk je dit aan verschillende dingen. De meeste symptomen van een vitamine A tekort kan je duidelijk zien.

1. Droge huid

Wanneer je te weinig vitamine A binnen krijgt merk je dit aan je huid. Deze wordt droog en schilferig. Vitamine A is namelijk onmisbaar voor het onderhoud van de bovenste huidlaag. Het zorgt onder andere voor de beschermende laag van je huid.

2. Dof haar

haaruitval vitamine A tekort

Als je in de spiegel kijkt en je ziet dat niet allen je huid droog is maar ook je haar minder glanst kan dit wijzen op een vitamine A tekort. Gezond haar heeft namelijk vitamines nodig en zonder wordt het droog en breekbaar. Gespleten punten, haaruitval en dof haar zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine A.

3. Nachtblindheid

Een gebrek aan vitamine A kan nachtblindheid veroorzaken. De lichtgevoelige cellen in je ogen hebben deze vitamine nodig om goed te functioneren. Nachtblindheid betekend dat je ogen minder gevoelig zijn voor licht. Hierdoor kan je in het donker en schemer minder goed zien. Als je weer voldoende vitamine A binnenkrijgt zal de nachtblindheid weer afnemen.

4. Tandvleesproblemen

tandvleesproblemen vitamine A tekort

Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt kan je dit ook merken aan je gebit. Terugtrekkend tandvlees of bloedend tandvlees kan komen door te weinig vitamine A. In het ergste geval kunnen je tanden zelfs los gaan zitten. Maar als je geregeld naar de tandarts gaat zal hij/zij je hiervoor tijdig waarschuwen.

5. Verminderde weerstand

Ben vaker ziek, heb je om de haverklap een verkoudheid of een griep te pakken? Dit betekent dat je weerstand minder goed werkt dan normaal. Je lichaam onder andere heeft vitamine A nodig om zich te verweren tegen virussen en infecties.

Bron: RIVM, Medic info, Voedingscentrum

Volg jij de Kwebbelaar al op onze socials? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected