Gezondheid

7 voedingsmiddelen waar super veel antioxidanten in zitten

Je hebt er vast wel eens van gehoord: antioxidanten. Maar weet jij precies wat dit zijn, wat ze doen, en waar je ze kan vinden?

Hier lees je alles wat je moet weten over deze super stofjes en vind je een handige lijst van 7 voedingsmiddelen waar veel antioxidanten in zitten.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidant is een verzamelnaam van stoffen die onze cellen beschermen tegen schadelijke deeltjes. Hieronder vallen bijvoorbeeld vitamine C, E, bètacaroteen, zink en selenium. Je vindt ze in alle cellen van je lichaam, maar ook in de cellen van dieren en planten. Eigenlijk heeft alles wat leeft wel een soort antioxidant in zich.

Waar zijn antioxidanten goed voor?

De naam zegt het eigenlijk al, het zijn stoffen die oxidatie tegen gaan. Oftewel de afbraak en beschadiging van cellen. In je lichaam komen continu afvalstoffen vrij, zogenaamde vrije radicalen. Dit is heel normaal en natuurlijk. Te veel vrije radicalen versnellen alleen het beschadigen van cellen. Antioxidanten werken als een soort schoonmakers en ruimen een deel van deze vrije radicalen op. Super handig en belangrijk dus!

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten?

Klinkt als iets wat je vaker wil eten toch? Hier onder vind je 7 dingen die je het beste aan je dieet kan toevoegen om wat extra antioxidanten binnen te krijgen.

1. Fruit

voedingsmiddelen antioxidanten

Alle soorten fruit bevatten antioxidanten. Dus je kan hier eigenlijk niet de fout mee in gaan. Er zijn wel een aantal fruitsoorten die meer antioxidanten bevatten dan anderen. Vooral donker gekleurd fruit zoals blauwe bessen, bramen en bosbessen zijn een goede keus. Probeer fruit altijd met schil te eten, want in de schil zit de grootste hoeveelheid goede stofjes in verstopt.

2. Groente

voedingsmiddelen antioxidanten

Met groente kan je ook nooit de mist in gaan. Hoe meer hoe beter. Echte uitblinkers qua antioxidanten zijn broccoli, boerenkool en spinazie. Jup, de groene dus. Maar ook in bietjes, tomaten en wortels zitten veel antioxidanten.

3. Noten

Ongebrande noten zijn niet alleen een lekkere snack, ze zijn ook gezond! Er zitten namelijk goede vetten maar ook antioxidanten in. Denk aan walnoten, amandelen, hazelnoten en paranoten. Let wel op dat je kiest voor onbewerkte, ongebrande, ongezouten en ongezoete noten.

4. Kiemen

Kiemplantjes zoals waterkers en broccolikiemen zijn piepjonge plantjes die propvol goede bouwstoffen zitten. Ze moeten er immers zelf nog van groeien. Je kan kiemen op een broodje kaas eten of in de soep. Wist je dat je kiemen heel makkelijk zelf kan kweken? Zo heb je altijd verse kiemplantjes om van te genieten.

5. Pitten en zaden

Onbewerkte pitten en zaden bevatten ook veel antioxidanten. Bekende superfoods zijn uiteraard quinoa en hennepzaad. Maar ons oude vertrouwde sesamzaad en maanzaad is ook een goede bron van antioxidanten. Je kan zaden en pitten aan je voeding toevoegen door het bijvoorbeeld over je salade te strooien of in een smoothie of bakje yoghurt te verwerken.

6. Kruiden en specerijen

voedingsmiddelen antioxidanten

Je denkt misschien niet direct aan kruiden en specerijen maar dit zijn echt ongelofelijk goede bronnen voor antioxidanten. Gember, kurkuma, knoflook, kruidnagel en kaneel zijn allemaal rijk aan antioxidanten. Vers is natuurlijk beter maar ook gedroogde kruiden zijn een prima keus.

7. Rauwe pure cacao

En wat eten we als toetje? Een stukje pure chocola natuurlijk! Het liefst gemaakt van rauwe cacao want daar zit weinig suiker in en veel antioxidanten.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tips of zo’n leuk artikel!

Bron: Voedingscentrum, Wikipedia

error: Content is protected