Gezondheid Lifestyle

Zo voorkom je maskne door je mondkapje

Het jaar 2020 heeft ons ongelofelijk veel nieuwe dingen geleerd. Dingen waar we in 2019 nooit over na hadden gedacht of ooit hadden verwacht bij stil te moeten staan.

Zo zijn mondkapjes tegenwoordig zo normaal als een bruine boterham met kaas. Mondkapjes zijn lang niet meer alleen iets voor de tandarts, chirurgen of hippe Aziaten. Maar met de komst van mondkapjes komen ook een hele hoop nieuwe gebruiken, etiketten, levenslessen en helaas vervelende bijwerkingen. Zo is daar tegenwoordig het nieuwe woord maskne, een combinatie van masker en acne.

Lees verder: Zo voorkom je dat je bril beslaat als je een mondkapje draagt

mondkapje wassen

Krijg je acne door het dragen van een mondkapje?

We zien het steeds vaker: pukkeltjes en irritatie op de kin, kaak en wangen. Precies daar waar een mondkapje zit. De link is al snel gelegd; van het dragen van een mondkapje krijg je acne en puistjes, maskne. Maar dit is toch een beetje te kort door de bocht. Want er zijn zat mensen die helemaal nergens last van hebben terwijl ze een mondkapje dragen.

Hoe ontstaat maskne door een mondkapje?

Het blijkt dat met name mensen die al aanleg hebben voor puistjes en acne te maken krijgen met maskne. Acne ontstaat doordat de talgklieren in je gezicht verstopt raken. Er komt vuil en bacteriën in de poriën waardoor het talg niet meer naar buiten kant. Het gevolg is een ontstekinkje in de vorm van een pukkel of puistje.

Wanneer je een mondkapje draagt kan je huid minder goed ademen. Je adem zorgt er daarnaast voor dat de huid vochtig wordt. Vervolgens schuurt de stof van het mondkapje over vochtige de huid en dit is hét recept voor huidirritatie. Vuil en bacteriën worden in de poriën geduwd en de huid raakt geïrriteerd.

De oplossing tegen maskne

Als je aanleg hebt voor acne of puistjes kan het dragen een mondkapje dit verergeren. Toch is het belangrijk dat ook jij een mondkapje draagt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen. Hieronder vind je 3 simpele tips tegen maskne:

1. Draag alleen een mondkapje

Om het risico op een uitbraak op je gezicht te verminderen is het verstandig naast een mondkapje niks anders op je gezicht te dragen. Laat de foundation en concealer dus achterwege. Let ook op met vette dagcrème of zonnebrandcrème. Zo kan je huid beter ademen en raken je talgklieren minder snel verstopt.

2. Kies je mondkapje zorgvuldig

Als je veel last hebt van maskne kies dan voor een papieren mondkapje. Deze zijn helaas minder duurzaam dan een herbruikbaar mondkapje maar het is beter voor je huid. Herbruikbare mondkapjes zijn bij onjuist gebruik al snel een bron van bacteriën en worden vochtiger door je adem. Twee dingen die jouw huid niet helpen gezond te blijven.

3. Wassen, wassen, wassen

Wil je toch liever een herbruikbaar mondkapje dragen? Zorg dan dat je iedere dag een schone draagt en was ze op minimaal 60 graden. Gebruik geen wasverzachter!

Zorg naast een schoon mondkapje voor een schoon gezicht. Was je gezicht ’s ochtends en ’s avonds, maar niet vaker dan dit! Gebruik een face wash met salicylzuur en benzoylperoxide. Deze producten bestrijden bacteriën die acne veroorzaken.

Heb je erg veel last van maskne? Je huisarts of dermatoloog kan je helpen. Ga niet zelf aan de slag met huis tuin en keuken oplossingen. Dit kan de acne juist erger maken en voor littekens zorgen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Zo blijf je altijd op de hoogte van onze nieuwste tips.

error: Content is protected