Wat is fibromyalgie en hoe weet je of je het hebt? - De Kwebbelaar
Gezondheid

Wat is fibromyalgie en hoe weet je of je het hebt?

fibromyalgie symptomen

Heb je wel eens gehoord van fibromyalgie? Het wordt ook wel ‘weke delen-reuma’ genoemd en is een aandoening waarbij je last hebt van pijnlijke spieren, pezen en bindweefsel. De ene dag kan je meer last hebben dan de andere. Fibromyalgie is lastig vast te stellen omdat de spieren en ander bindweefsel geen afwijkingen vertonen en er geen precieze oorzaak kan worden aangewezen. 

Dus hoe kom je erachter dat je fibromyalgie hebt? In Nederland hebben ongeveer 1 op de 50 mensen in meer of mindere mate fibromyalgie. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hieronder lees je de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie.

Wat zijn de eerste symptomen van fibromyalgie?

  • Pijn en tintelingen
  • Vermoeidheid
  • Stijfheid

De meeste mensen met fibromyalgie ervaren pijn, vermoeidheid en stijfheid. De pijn zit meestal in de nek, schouders, rug, borst, heupen of knieën. Je kan bij fibromyalgie ook pijn in de benen ervaren. Vooral ‘s ochtends kunnen spieren en gewrichten stijf aanvoelen. Je kan moeite hebben met opstaan, bijvoorbeeld uit een stoel als je een tijdje hebt gezeten. De pijn en stijfheid kosten je lichaam extra energie en geven je een zwaar gevoel in je armen en benen waardoor je je chronisch vermoeid voelt. 

Welke symptomen zijn er nog meer?

  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen
  • Darmklachten (prikkelbare darm)
  • Concentratieproblemen
  • Oogklachten

Als je geregeld moe bent en pijn hebt heeft dit gevolgen voor je stemming, slaapkwaliteit, darmgezondheid en mentale gezondheid. Het is heel begrijpelijk dat je somberheid, angst, twijfels en misschien zelfs depressies ervaart.

De pijn en tintelingen kunnen je ‘s nachts wakker houden of ervoor zorgen dat je minder diep slaapt. Een slechte slaapkwaliteit kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat je je minder goed kan concentreren, sneller dingen vergeet of een iets korter lontje hebt dan normaal.

Is fibromyalgie een ernstige ziekte?

Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Je krijgt de diagnose meestal omdat andere ziektes en aandoeningen worden uitgesloten. Momenteel is de aandoening nog ongeneeslijk. De levensverwachting met fibromyalgie is vergelijkbaar met die van reumapatiënten. 

Dit betekent dat je gerust oud kan worden, maar dat je wel moet leren leven met de aandoening. Je arts kan je hierbij helpen en je adviseren in het verlichten van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan pijnstilling, psychische hulp, fysiotherapie en voldoende beweging.

Bron: Reuma NederlandUMC Utrecht

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


error: Content is protected