Heb je wel eens voedselvergiftiging gehad? Je kan hier echt enorm ziek van zijn. Of het nu komt door dat restje boerenkoolstamppot wat al een beetje vreemd rook, een afhaalmaaltijd van de chinees of de kip van de barbecue, een voedselvergiftiging kan je enorm ziek maken. Hoe beroerd je je ook voelt, je hoeft in de meeste gevallen niet direct naar de huisarts te rennen.
Er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten bij een voedselvergiftiging. Ook bepaalde risicogroepen kunnen beter uit voorzorg wel contact opnemen met de huisarts.
Dit is er aan de hand als je voedselvergiftiging hebt
Wanneer je een voedselvergiftiging te pakken hebt komt dit doordat je besmet voedsel hebt gegeten. Hierdoor heb je een schadelijke bacterie binnen gekregen. In de meeste gevallen gaat het om campylobacter. Deze bacterie komt voor in rauw vlees en ongepasteuriseerde melk. Wanneer vlees en melk onvoldoende zijn verhit kan deze bacterie je erg ziek maken. Een andere veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging is de salmonella bacterie. Deze kan je oplopen door rauwe kip, eieren en zuivel te eten. Je kan ook ziek worden wanneer je groenten niet goed wast. In de grond waar de groente groeit is namelijk de E.Coli bacterie aanwezig.
Als je eenmaal besmet bent met een van deze bacteriƫn doet je lijf er alles aan om deze bacterie zo snel mogelijk uit je lijf te krijgen. Je krijgt last van diarree, overgeven koorts en buikkrampen. Symptomen voor voedselvergiftiging verschijnen vaak 12 tot 72 uur na besmetting.
Lees verder op de volgende pagina en ontdek wat je moet doen als je een voedselvergiftiging hebt: