Huis en Tuin

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes? 5 tips om ze weg te krijgen

Fruitvliegjes vangen

Waar komen die fruitvliegjes toch vandaan?! Het is elk jaar hetzelfde liedje. Plotseling heb je er een hoop nieuwe huisgenoten bij die je liever zo snel mogelijk weer ziet vertrekken. Fruitvliegjes komen niet zomaar bij je buurten, er is altijd een bron te vinden. Het eerste wat je moet doen is dan ook deze bron vinden en daarna kan je de volgende 5 tips toepassen om van fruitvliegjes af te komen.

Vind de bron en ruim deze op

Fruitvliegjes komen alleen tevoorschijn als er voor hen iets lekkers te halen valt. Misschien heb je per ongeluk ergens een paar lege bierflesjes laten staan, zit het putje van de afvoer nog vol met etensresten, plakken er fruitschillen aan de deksel van de prullenbak of liggen de bananen al een paar dagen te lang op de fruitschaal. Allemaal heerlijke hapjes voor een fruitvlieg. Heb je de bron gevonden? Stap 2 is deze opruimen of schoonmaken. Zo voorkom je dat er nog meer fruitvliegen komen.

1. Fruitvliegjes vangen met azijn

Je kan heel simpel zelf een fruitvliegjes vanger maken met appelazijn en plasticfolie. Doe een scheutje azijn in een glazen pot of kommetje. Dek het vervolgens af met plasticfolie en gebruik een elastiekje om dit goed op zijn plek te houden. Prik nu een aantal kleine gaatjes in de folie en je fruitvlieg vanger is klaar. De vliegjes kunnen de val wel in, maar niet meer uit.

2. Maak een val met azijn en afwasmiddel

Zo maak je een fruitvlieg val

Met azijn en afwasmiddel kan je ook heel effectief fruitvliegjes bestrijden. Gebruik weer een glazen pot of een kommetje. Doe hier een goede scheut appelazijn of wijnazijn in en een paar druppels afwasmiddel. Roer het mengsel door elkaar en zet de kom of pot op het aanrecht. De fruitvliegen komen op de azijn af en zinken door het afwasmiddel direct naar de bodem. RIP fruitvlieg.

3. Maak van een koffiefilter een fruitvliegen vanger

Als je fruitvliegjes in huis hebt, vang ze dan met het fruit waar ze in eerste instantie op af zijn gekomen. Stop dat stukje overrijpe banaan of appel in een pot en pak een papieren koffiefilter. Knip nu een klein gaatje in de punt van de koffiefilter en hang deze in de pot als een trechter. Gebruik een elastiek of stuk plakband om te worden dat het stevig vast zit. De fruitvliegen komen op het fruit af, vliegen via het gaatje in de filter naar binnen maar kunnen de uitgang vervolgens niet meer vinden.

4. Vang fruitvliegen in een bierflesje

Bier is een heel goed middel tegen fruitvliegjes, ze zijn er namelijk dol op. Dus trakteer jezelf op een ijskoud biertje en bewaar het flesje (niet omspoelen!). Zet het flesje op het aanrecht. Span er een stukje plasticfolie over en prik hier een gaatje in. Zo kunnen de vliegjes wel naar binnen maar niet meer naar buiten. Dit is een van de simpelste manieren van fruitvliegjes bestrijding!

5. Fruitvliegjes vangen met een fruitvliegjes vanger

Geen zin om zelf aan de slag te gaan met een fruitvliegjesval? Inmiddels bestaan er hele goede fruitvliegjes vangers die je gewoon online kan kopen, zoals deze bij bol.com. Zo maak je snel en gemakkelijk een einde aan de overlast van ongewenste fruitvliegjes. Hanig om altijd preventief in huis te hebben.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer handige tips of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected