Zo kan je herkennen of je de ziekte van Crohn hebt - De Kwebbelaar
Gezondheid

Zo kan je herkennen of je de ziekte van Crohn hebt

ziekte van Crohn herkennen symptomen

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte in het spijsverteringskanaal. In de meeste gevallen komt de ontsteking voor in de darmen maar het kan ook voorkomen in de maag of slokdarm. Momenteel hebben in Nederland ongeveer 40.000 mensen de ziekte van Crohn. De laatste jaren zien we een lichte stijging in het aantal gevallen. Je kan de ziekte van Crohn herkennen aan verschillende symptomen.

De ziekte van Crohn herkennen

Voor iedereen kunnen de klachten bij de ziekte van Crohn verschillen. Je leeftijd, plek van de ontsteking, opvlammingen en leefstijl zijn allemaal van invloed. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld dagelijks last van klachten terwijl anderen jarenlang geen symptomen hebben. Daarom wordt de diagnose voor de ziekte van Crohn soms pas laat gesteld.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Crohn:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust
  • Bloed in de ontlasting

Oorzaak

De exacte oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijkheid, een afwijkende immuunreactie en bepaalde omgevingsfactoren een rol. Denk aan roken en voeding. Er wordt nog onderzocht of de ziekte van Crohn werkelijk erfelijk is. Wel blijkt dat mensen met een familielid met de ziekte een hoger risico hebben om de ziekte ook te ontwikkelen. De ziekte van Crohn is niet besmettelijk.

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Crohn is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de plek van de ontsteking. In sommige gevallen kan een dieetaanpassing helpen om de symptomen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan uit het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de darmen irriteren, zoals lactose of bepaalde vezels. In andere gevallen kan medicatie of een operatie nodig zijn om de ontstekingen te verminderen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de ziekte van Crohn een chronische aandoening is, wat betekent dat het niet volledig kan worden genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar de arts te gaan voor controle en de behandeling aan te passen als dat nodig is. De levensverwachting van mensen met de ziekte van Crohn is niet korter dan die van gezonde mensen.

Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt over je gezondheid. Medisch advies is tegenwoordig overal online te vinden maar alleen een gekwalificeerde arts kan daadwerkelijk een diagnose stellen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!


Bron: De ziekte van crohn verenigingUMC UtrechtMaag lever darm stichting

error: Content is protected