Gezondheid

Zo verwijder je puistjes zonder je handen te gebruiken

puistjes uitknijpen

Bijna iedereen heeft wel eens last van puistjes. De een helaas vaker dan de ander. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben zoals je huidtype, eetgewoontes, aanleg/erfelijkheid en je hormoonhuishouding.  Maar één ding geld voor iedereen; je kan een puist beter niet uitknijpen.

Hoe ontstaan puistjes?

Puistjes, ook wel acne genoemd, ontstaan wanneer de poriën van je huid verstopt raken met talg en ontstoken raken. Het gevolg is een rood en soms pijnlijk bultje. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Veel mensen knijpen een puist direct uit.  Maar is het verstandig om puisten uit te knijpen?

Nou nee, eigenlijk is het niet goed om een puistje uit te knijpen. Je hebt namelijk te maken met een ontsteking en hier moet je niet zomaar aan gaan zitten prutsen.

Waarom moet je puisten niet uitknijpen?

Wanneer je met je nagels een puistje uitknijpt kan het gebeuren dat je nagels je huid beschadigen. Onder je nagels zitten bacteriën, en als deze in een wondje komen ben je nog veel verder van huis. Daarnaast kan je littekens veroorzaken door puisten uit te knijpen. Je creëert namelijk een wondje in je huid. Zo verandert een tijdelijk bultje in een permanente beschadiging.

Wat kan je doen in plaats van je puisten uitknijpen?

Het belangrijkste is dat je even geduld hebt. Je moet een puistje laten ‘rijpen’. Ja dat klinkt smerig maar het is echt beter. Een rijp puistje heeft een witte kop. Als je dit ziet kan je het puistje verwijderen. Ontsmet eerst het puistje en de huid eromheen met bijvoorbeeld een beetje betadine. Druk voorzichtig het puistje leeg met een wattenstaafje of gebruik een mee-eter verwijderaar. Ontsmet nadat je klaar bent weer het puistje. Hierdoor zal een eventueel wondje veel sneller helen en voorkom je ontsteking.  

Een andere manier om puistjes te verwijderen is met een pimple patch. Dit is een klein rond pleistertje dat alle ontstoken talg uit het puistje zuigt. Lees even goed de bijsluiter voordat je deze pleistertjes gebruikt zodat je precies weet wat je moet doen.

Volg jij de Kwebbelaar al op Facebook? Doen, is leuk! Dan mis je nooit meer een handige tip of zo’n leuk artikel!

error: Content is protected